Cariera

#cariera #angajare #job #loc de munca #interviu #curriculum vitae #angajator

6 pasi importanti in cariera ta

Daca doresti sa fii unul dintre acei oameni care isi iubesc jobul , atunci fiecare decizie pe care o iei trebuie sa fie bine gandita, astfel incat sa iti construiasca o cariera de invidiat.

 

Pare simplu, insa nu sunt putine persoanele care realizeaza, dupa multi ani in domeniul muncii, ca nu stiu ce vor, ce meserie li se potriveste sau care sunt lucrurile care le pasioneaza. Pentru a te feri de greseli ce te vor costa energie, bani si timp pierdut, iata cativa pasi strategici pentru a- ti construi cariera mult visata.

 

1 Cunoaste-te

 

Nu poti porni la drum fara sa stii mai intai cine esti si ce anume stii sa faci. Daca unii oameni sunt destul de norocosi incat sa descopere din timp care este vocatia lor, pasiunile, aptitudinile etc., altii sunt inca nedumeriti, insa nici nu fac demersuri pentru a-si descoperi scopul in viata.

Acorda-ti un ragaz si inventariaza-ti calitatile. Care sunt aptitudinile tale? Care sunt lucrurile pentru care te apreciaza cei din jur? In ce domenii ai reusit performante? Despre ce anume iti place sa afli mai multe sau ce domeniu te pasioneaza?

Nu vei raspunde chiar din prima la toate intrebarile, insa cu siguranta familia te poate ajuta, aducandu-ti aminte traiectoria ta la scoala, domeniile in care excelai si cele care nu iti erau chiar pe plac. Prietenii, de asemenea, iti pot prezenta punctul lor de vedere in ceea ce priveste aptitudinile tale. Acestea ar putea constitui un punct de plecare pentru a afla ce job ti se potriveste.

 

2 Cauta jobul potrivit

 

Acum este momentul sa te documetezi. Ia la mana ziarele cu locuri de munca si site-urile de specialitate si analizeaza joburile. Care dintre acestea are nevoie de oameni cu aptitudinile tale? Fa o lista cu posibile joburi si pregateste-te sa mai elimini dintre ele. Care dintre joburile alese nu iti sunt pe plac? Care iti surad si te tenteaza?

Daca ai deja preferatele tale, atunci intereseaza-te daca este posibil sa faci practica in domeniu sau sa te oferi voluntar. Vei avea posibilitatea sa gusti din fiecare domeniu cate putin si sa observi ce anume ti se potriveste cel mai bine.

 

3 Stabileste-ti obiective

 

Inainte de toate, trebuie sa te informezi care este pregatirea necesara de care ai nevoie pentru jobul dorit. Stabileste-ti apoi niste obiective pentru cariera ta, de unde ti-ar placea sa pornesti, unde te vezi peste cativa ani, ce ai putea face pentru a-ti atinge scopurile. Urmeaza astfel o noua runda de documentare, insa in felul acesta iti poti alcatui un plan al carierei, impartit pe obiective si perioade de timp, care te va ajuta sa te mentii pe linia de plutire.

 

4 Cauta-ti un loc de munca

 

A sosit momentul sa cauti oferte de joburi in domeniul in care doresti sa lucrezi si sa aplici pentru postul vizat. Alcatuieste-ti un CV targetat pe locul de munca pe care il doresti si pe cerintele acestuia, formuleaza o scrisoare de intentie si pregateste-te pentru interviu. Chiar daca nu vei obtine din prima un job, insistenta este cheia reusitei. Mai devreme sau mai tarziu, dupa multe interviuri si aplicatii trimise, vei gasi un loc de munca potrivit tie.

 

5 Fii cel mai bun

 

Analizeaza ofertele de munca primite si opteaza pentru cea care ti se potriveste. Urmeaza o noua perioada de lucru intens, pentru ca trebuie sa dovedesti ca esti cel mai bun. Nu te culca pe o ureche si nu uita ca ai niste obiective de indeplinit.

 

6 Re-evalueaza-te

 

Dupa o perioada de lucru, analizeaza-ti progresele, chiar si esecurile, si observa unde te afli pe scara carierei tale. Cat mai ai de urcat pana iti atingi obiectivele? Ce trebuie sa faci pentru a ajunge acolo unde iti doreai la inceputul carierei tale? O re-evaluare perioadica iti va oferi un feedback clar si iti va indica pasii urmatori in cariera ta.

Sursa foto : professionalcourse.info
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea