Boli

# varsta menstruatie #menopauza #speranta de viata #menstruatie

Varsta la care ti-a venit menstruatia poate prezice cat de mult vei trai

Probabil ca ti se pare ca a trecut o vesnicie de cand ti-a venit ciclul pentru prima oara, dar gandeste-te la acea zi ingrozitoare in care “prietenul” tau lunar a sosit pentru prima data.

 

Ai fost o femeie care a inflorit tarziu sau ai fost prima fata din grupul tau de prieteni care a "devenit femeie"?

In timp ce varsta la care ti-a venit ciclul ti-a afectat cu siguranta experienta ta din gimnaziu sau liceu, poate ca nu ti-ai dat seama niciodata ca ar putea avea un impact si asupra sanatatii tale.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din California, San Diego, femeile care au avut prima menstruatie mai tarziu in viata au mai multe sanse sa traiasca mai mult.

In timpul studiului, cercetatorii au analizat datele de la 16.000 de femei aflate la postmenopauza, care au fost colectate de catre Women's Health Initiative.

Astfel, au descoperit ca atat varsta primei menstruatii, cat si varsta menopauzei fac diferenta in ceea ce priveste sanatatea generala si longevitatea.

Cercetarea indica faptul ca faptul ca menstruatia incepand cu varsta de 12 ani, precum si inceperea menopauzei dupa 50 de ani, este asociata cu o viata mai lunga.  

Alte concluzii interesante ale studiului au fost ca femeile care au avut menstruatia mai tarziu in viata au fost mai putin predispuse sa dezvolte diabet sau sa aiba obiceiul de a fuma.

"Echipa noastra a constatat ca femeile care au inceput menstruatia la o varsta mai tarzie au fost mai putin predispuse sa aiba anumite probleme de sanatate, cum ar fi bolile coronariene, iar cele care au avut menopauza mai tarziu in viata au fost mai predispuse sa aiba o stare de sanatate excelenta in general, ceea ce poate fi o posibila explicatie pentru constatarile noastre.", explica Aladdin Shadyab, unul dintre conducatorii studiului.

El a subliniat, de asemenea, ca anumiti factori, "cum ar fi fumatul, pot afecta sistemul cardiovascular si ovarele, ceea ce poate duce la o menopauza mai timpurie. Femeile cu menopauza mai tarzie si o durata de viata reproductiva mai lunga pot avea un risc mai mic de boli cardiovasculare".

Se pare ca oamenii cauta mereu modalitati de a trai mai mult si, desi mancatul corect si exercitiile fizice sunt optiunile obisnuite, secretul ar putea sta, de fapt, in momentul in care ti-a venit ciclul.

"Atingerea longevitatii este un obiectiv general de sanatate publica, atat de multi dintre noi intrebandu-se "cum pot trai mai mult?". Studiul nostru a constatat ca femeile care au inceput menstruatia la varsta de 12 ani sau mai tarziu, au experimentat menopauza, fie natural, fie chirurgical, la varsta de 50 de ani sau mai mult, si au avut mai mult de 40 de ani de reproducere au avut sanse mai mari de a trai pana la 90 de ani", a concluzionat Shadyab.

Inspirat de bunicul sau, care a trait pana la peste 100 de ani, Shadyab spera sa cerceteze si mai adanc ceea ce ofera longevitate femeilor.

Ei bine, se pare ca, daca ai fost una dintre acele fete care se simtea cu adevarat in urma prietenelor ei in departamentul de pubertate, in cele din urma esti, de fapt, mai bine decat ele deoarece ai sansa de a trai mai mult.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare