Boli

#pilula de a doua zi #contraceptie de urgenta

Tot ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi

Pilula de a doua zi este un tip de contraceptie dedicat femeilor cu scopul de a pentru a preveni o sarcina. Pilula poate fi administrata in diverse situatii, precum atunci cand au fost intretinute relatii sexuale fara alte metode de protectie sau atunci cand metoda folosita a dat gres (ruperea prezervativului in timpul actului sexual).

 

Pilula de a doua zi contine levonorgestrel sau acetat de ulipristal. Levonorgestrelul este disponibil fara prescriptie medicala, insa acetatul de ulipristal se poate administra doar la recomandarea medicului specialist. 

Acest medicament nu intrerupe o sarcina deja dezvoltata, ci doar actioneaza pentru intarzierea sau prevenirea ovulatiei. 

Unele femei isi pun mereu intrebarea „cat poate intarzia menstruatia?” dupa administrarea pilulei de a doua zi. Ei bine, menstruatia intarzie, de obicei, cu o saptamana fata de ziua preconizata. Trebuie sa stii ca menstruatia poate aparea mai repede sau poate intarzia mai mult decat de obicei in cazul administrarii contraceptiei de urgenta.

Efectele secundare ale administrarii pilulei de a doua zi

In cazul in care te confrunti cu greutate peste medie (supraponderalitate sau obezitate), atunci exista posibilitatea ca pilula de a doua zi sa fie la fel de eficienta in prevenirea sarcinii precum in cazul femeilor cu o greutate mica sau medie. 

Efectele secundare ale pilulei de a doua zi dureaza de obicei cateva zile si includ:

  • Greata sau varsaturi;
  • Ameteli;
  • Oboseala;
  • Dureri de cap;
  • Sensibilitate la nivelul sanilor;
  • Sangerari intre menstruatii sau sangerari menstruale mai abundente;
  • Dureri sau crampe abdominale inferioare.

Cum se iau pilulele de a doua zi

Pentru o eficacitate maxima, contraceptia de urgenta trebuie inceputa cat mai curand posibil dupa actul sexual neprotejat si in termen de maximum 72 de ore. Pilule pot fi administrate si in timpul ciclului menstrual.

Avantajele si dezavantajele pilulei de a doua zi

Un mare avantaj al pilulei de a doua zi este reprezentat de eficienta sa, cu un procent de peste 95% de eficienta in prevenirea sarcinii nedorite. De asemenea, printre beneficii se mai numara faptul ca nu afecteaza fertilitatea, ceea ce inseamna ca vei putea ramane insarcinata ulterior, atunci cand vei dori.

In ceea ce priveste dezavantajele, pilula de a doua zi are si efecte adverse precum greturi, varsaturi, ameteli, intarzierea menstruatiei sau hipertensiune. 

Un aspect important de retinut este acela ca administrarea pilulei de a doua zi se poate face de doua ori pe an si doar in situatii urgente. Totodata, pilula de a doua zi nu te va proteja de contactarea bolilor cu transmitere sexuala - in acest caz doar prezervativul fiind singura metoda care iti poate oferi protectie.

FOTO: medic.chat

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare