Boli

#lentile de contact #lentile

Lentile de contact cu dioptrii mari: motivele alegerii acestora in cazul afectiunilor oculare severe

Majoritatea afectiunilor pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau a interventiilor chirurgicale, dar exista anumite cazuri in care lipsa unui control medical si a unor teste amanuntite poate provoca pierderea completa a vederii!

 

Vederea buna joaca un rol esential in performantele dvs. zilnice. Luand masuri pentru a mentine un stil de viata sanatos si pentru a va proteja ochii de stres si daune, puteti evita sau ameliora multe afectiuni oculare.

Exista mai multe tipuri de probleme oculare si tulburari de vedere printre care se regasesc: vedere incetosata, halouri, pete oarbe, glaucoma, keratocus etc. Vederea incetosata consta in pierderea claritatii acesteia si incapacitatea de a observa micile detalii.

Daca prezentati tulburari de vederea (devine neclara, apar petele oarbe, halourile sau vederea intunecata), intotdeauna, trebuie sa solicitati un consult de specialitate. Aceste simptome pot fi specifice unor boli de ochi, imbatranii, unor leziuni oculare sau consecintele unor afectiuni cum ar fi diabetul zaharat, care afecteaza mai multe organe din corp.

Oricare ar fi cauza, tulburarile de vedere nu trebuie ignorate, deoarece se agraveaza si pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii.

Care sunt cele mai frecvente probleme ale ochiului?

Problemele ochiului, precum vederea incetosata, greutatea vizuala pe timp de noapte sau petele, pot fi inofensive sau pot semnala boli serioase. Majoritatea afectiunilor pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau a interventiilor chirurgicale, dar exista anumite cazuri in care lipsa unui control medical si a unor teste amanuntite poate provoca pierderea completa a vederii.

Aceste afectiuni sunt:

Miopia

n mod normal, in cazul miopiei unul dintre globurile oculare este prea lung. O alta cauza poate fi si o cornee cu o forma anormala. Razele de lumina se focalizeaza doar in fata retinei, nu direct pe aceasta. Miopia apare, in general, la copii si la adolescenti si se stabilizeaza in jurul varstei de 20 de ani. 

Hipermetropia 

Cei mai multi oameni se nasc cu o forma usoara a hipemetropiei, dar cresterea normal din copilarie corecteaza problema. Atunci cand aceasta persista, este posibil sa vedeti obiectele indepartate foarte clar, iar cele apropiate in ceara. Hipermetropia este genetica.

In hipermetropie, cauza este un glob ocular prea scurt. Razele de lumina se focalizeaza in spatele retinei. In cazurile severe de hipermetropie, mai ales dupa varsta de 40 de ani, si vederea la distanta poate deveni neclara. Forma anormala a corneei sau a cristalinului poate cauza, de asemenea, hipermetropia. Copiii cu hipermetropie semnificativa au mai multe sanse sa dezvolte strabism sau ambliopie (ochi lenes).

Astigmatismul 

In cazul astigmatismului, persoanele afectate pot avea probleme atat cu vederea la distanta, cat si cu cea de la apropiere. Astigmatismul se produce atunci cand corneea este diforma. Razele de lumina pot fi imprastiate in diferite puncte pe retina.

 

De ce sa alegi lentile de contact?

Desigur, raspunsul la o astfel de intrebare este unul afirmativ. Purtarea unor astfel de dispozitive medicale oftalmologice este influentata, in primul rand, de confortul pe care il resimti in timpul purtarii. De exemplu, a purta lentile de contact cu dioptrii de -13 nu este cu nimic mai diferit comparativ cu purtarea unui set de lentile de contact cu dioptrii de -2! Totul depinde, in mare masura, de rapiditatea cu care te acomodezi cu purtarea acestora si de gradul de pe care ti-l pot asigura.

Asadar, plecand de la premiza ca ochii tai sunt sanatosi, dar si ca nu exista nicio contraindicatie speciala in ceea ce priveste purtarea unor asemenea accesorii medicale, cum ar fi uscaciunea ochilor, lentilele de contact cu dioptrii mari nu ar trebui sa reprezinte un obstacol. Insa, inainte de toate, este esential sa otii o prescriptie oftalmologica serioasa din partea unui medic specialist. De altfel, este foarte usor sa asociezi purtarea unor lentile de contact cu dioptrii mari cu unele afectiuni medicale grave, precum keratocus, in cazul in care pacientul nu are o vedere buna cu ajutorul ochelarilor de vedere.

 

Design optim

Design-ul lentilelor de contact ar putea fi optimizat in functie de nevoile pacientailor, pentru a reduce, in acest fel, dar si pentru a imbunatti confortul.

Unii pacienti chiar au cerut lentile hibride, asta insemnand un centru rigid combinat cu un inel purtator moale sau chiar o combinatie de lentile de contact si ochelari de vedere. Tinand cont de diversitatea materialelor si de design, dioptriile ar trebui sa reprezinte ultima dintre preocuparile tale.

Important este sa te asiguri ca medicul tau are experienta in privinta pacientilor care au nevoie de dioptrii mari sau, daca este cazul, utilizeaza unele design-uri speciale de lentile de contact, cum ar fi cazul lentilelor Biofinity XR.

Datorita unui continut ridicat de apa si un nivel optim de permeabilitate de oxigen, Biofinity sunt recomandate pentru persoanele care s-au simtit inconfortabil la purtarea altor lentile din cauza uscaciunii ochilor.

FOTO: optilen.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare