Boli

#scapa de balonare #balonare #digestie

Toamna fara balonare! O digestie linistita!

Senzatia de balonare este inconfortabila si desi rareori semnaleaza ceva grav ameliorandu-se dupa cateva ore (prin miscare, consum de apa si trecerea timpului), tot te poate face sa te simti destul de rau.

 

Din fericire, nu trebuie sa traiesti cu acest disconfort pentru totdeauna. Expertii dezvaluie principalele motive pentru care s-ar putea sa te simti uneori balonata si vin cu recomandari despre ce poti face pentru o digestie linistita.

Ce este balonarea si de ce apare?

Balonarea apare in urma acumularii de gaze in intestine si este deseori insotita de crampe abdominale si senzatie generala de disconfort. Balonarea determina marirea in volum a abdomenului si pe langa impactul de ordine estetica, afecteaza si starea de spirit.

Daca te balonezi frecvent, esti deja familiarizata cu simptome precum senzatie de apasare, presiune sau plenitudine la nivelul abdomenului. De obicei, balonarea dispare dupa un timp, dar pentru unele persoane este o problema recurenta. Problemele digestive si fluctuatiile hormonale pot provoca balonarea ciclica.

In majoritatea cazurilor, balonarea apare dupa masa, din cauza incapacitatii organismului de a digera anumite alimente, ca urmare a unor intolerante alimentare. Poate fi, de asemenea, cauzata de o masa bogata in grasimi, greu de asimilat, sau de consumul alimentelor care produc mai multe gaze decat altele, precum fasole, legume crucifere, anumite fructe sau sucuri de fructe, lactate sau cereale integrale.

Cum previi balonarea? Strategii pentru o digestie linistita

Balonarea si disconfortul abdominal afecteaza calitatea vietii. Cu toate acestea, exista numeroase strategii pe care le poti adopta pentru a evita balonarea si pentru a te bucura de o digestie linistita. Iata cateva obiceiuri sanatoase pe care le poti integra in viata de zi cu zi, pentru a evita problemele digestive:

  • Consuma alimente bogate in fibre

Fibrele alimentare joaca un rol esential in mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Acestea ajuta la prevenirea constipatiei si la reglarea tranzitului intestinal, reducand astfel riscul de balonare. Fructele, legumele, cerealele integrale si leguminoasele sunt surse excelente de fibre, asa ca asigura-te ca incluzi in dieta ta alimente precum pere, avocado, banane, turmeric, ghimbir sau sparanghel. Astfel, iti vei mentine tractul digestiv sanatos!

  • Ai grija la fructele de sezon

Toamna este anotimpul merelor, perelor, dar si al strugurilor si al mustului. Desi sunt delicioase si benefice pentru sanatate, acestea trebuie consumate cu moderatie. Motivul? Consumul de fructe de sezon si must poate cauza senzatia de balonare. Acest aspect, insa, poate varia in functie de modul in care aceste alimente sunt ingerate si de nivelul de sensibilitate al fiecarei persoane.

Iata cateva aspecte de luat in considerare:

  • Fibrele din fructe: fructele, in general, contin fibre care sunt benefice pentru digestie. Totusi, daca se consuma cantitati mari de fructe intr-o perioada scurta de timp, acestea nu au timp pentru a fi digerate si pot fi fermentate de bacteriile din intestine, ceea ce produce gaze.
  • Fructele cu coaja: fructele de sezon, cum ar fi merele si perele, pot fi mai dificil de digerat pentru unele persoane. Aceasta coaja contine fibre dure care pot provoca balonare sau disconfort gastric.
  • Fructele bogate in fructoza: perele, strugurii si prunele contin cantitati mai mari de fructoza. Consumate in exces, aceste fructe pot provoca balonare si disconfort abdominal, deoarece fructoza poate fi dificil de digerat pentru unii oameni.
  • Mustul: poate provoca balonare la unele persoane. Acest lucru se datoreaza faptului ca mustul contine zaharuri naturale si poate fermenta in intestine, producand gaze.

Enzima responsabila cu descompunerea fibrelor alimentare in componente mai simple, pentru a facilita absorbtia lor, este numita celulaza. Intrucat celulaza este un polizaharid complex, majoritatea oamenilor nu produc cantitati semnificative din aceasta enzima in propriul lor sistem digestiv. Suplimentarea cu celulaza poate fi utila pentru a ajuta la digestia fibrelor din fructe si legume, mai ales daca ai dificultati in procesul de digestie sau suferiti de balonare sau disconfort abdominal dupa consumul acestor alimente.

  • Mananca portii mici si mesteca bine

Daca mananci in graba, este posibil sa inghiti, pe langa mancare, si aer care produce gaze, ceea ce te poate face sa te simti balonata. Cand infuleci mancarea, nu mesteci bine, iar acest lucru duce la bucati mai mari de alimente care stau in intestin, asteptand sa fie complet digerate.

Solutia? In loc sa mananci pe fuga, rezerva-ti cel putin 20 de minute pentru o masa mai lenta, asezata. Acesta este timpul necesar de care creierul tau are nevoie sa realizeze ca esti satul, semnaland ca nu mai ai nevoie sa mananci, conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Asadar, mananca usor, cu inghitituri mici si mesteca bine alimentele, pentru a usura procesul de digestie si a reduce formarea de gaze.

De asemenea, cu 30 de minute inainte de masa sau imediat dupa o masa copioasa, poti lua un supliment alimentar cu carbune activ. Carbunele activ, medicinal, este recunoscut pentru faptul ca sustine digestia si contribuie la functionarea normala a tractului digestiv. Totodata, carbunele medicinal reduce efectele neplacuta ale intolerantelor alimentare si contribuie la reducerea flatulentei si al spasmelor abdominale dupa consumul de alimente.

BIO Carbonox Activ Complex Detox® contine 500 mg de carbune vegetal active din coji de nuca de cocos, obtinute din culture certificate organic + 5 etracte standardizate. Este activat cu abur la temperaturi ridicate pentru a crea milioane de pori per gram cu o capacitate mare de absorbtie a toxinelor din organism. Aceste substante nocive sunt ulterior eliminate prin functia excretorie.

Porii suplimentari din carbunele activat au o capacitate de absorbtie de 6-10 ori mai mare decat carbunele obisnuit, captand in intregime moleculele de gaz care provoaca balonare si flatulenta

Suplimentul alimentar BIO Carbonox Activ Complex Detox® este disponibil online, pe comsopharm.eu.

  • Elimina bauturile carbogazoase si bea mai multa apa

Bauturile carbogazoase si consumul insuficient de apa pot contribui la balonare. Asigura-te ca bei suficienta apa pe parcursul zilei pentru a mentine tractul digestiv bine hidratat. Evita bauturile carbogazoase si alcoolul in exces, deoarece acestea pot duce la acumularea de gaze in stomac.

  • Fii cat mai activa fizic

Activitatea fizica ajuta la stimularea motilitatii intestinale si poate contribui la prevenirea constipatiei. Asa ca incearca sa faci miscare in mod regulat, fie ca este vorba despre plimbari, alergat, ciclism sau oricare alta forma de exercitiu pe care o preferi.

Totodata, exercitiile fizice regulate ajuta la reducerea stresului cronic, care poate avea un impact negativ asupra sistemului digestiv.

In concluzie, prin adoptarea unui stil de viata sanatos si a unor obiceiuri alimentare adecvate, te poti bucura de o digestie linistita, fara balonare!

Surse:

https://www.health.com/weight-loss/bloated-all-the-time-11-reasons-why

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21740-bloated-stomach

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-foods-to-help-you-ease-bloating

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare