Boli

# afectiuni cardiace #sanatate # teste afectiuni cardiace

Teste pentru depistarea afectiunilor cardiace

Electrocardiograma, ecocardiograma, radiografia toracica sau tomografia cardiaca sunt doar cateva dintre cele mai frecvente teste la care sunt supuse persoanele suspecte de diverse afectiuni cardiace. Aceste teste monitorizeaza ritmul cardiac si depisteaza problemele si blocajele de la nivelul inimii.

Teste care ajuta la depistarea afectiunilor cardiace:

Electrocardiograma (EKG). Electrocardiograma este un test nedureros care foloseste electrozi plasati pe piele pentru a inregistra activitatea electrica a inimii. Testul ofera informatii despre ritmul cardiac si problemele care pot afecta inima. Cu ajutorul acestui test, medicul poate stabili un diagnostic si poate evalua anomaliile, precum o inima marita.

Testul de stres. Testul de stres masoara modul in care inima raspunde la anumiti stimuli. Atunci cand faci un astfel de test, fie vei merge pe o banda de alergat, asemanatoare cu cele din salile de fitness, fie vei merge pe o bicicleta medicinala, la diverse niveluri de dificultate.

In acelasi timp, ritmul cardiac si tensiunea arteriala vor fi monitorizate pe masura ce inima intampina mai multe greutati. Medicii folosesc acest test si pentru a evalua daca exista suficient sange in inima.

Monitor Holter. Monitorul Holter este un aparat portabil care inregistreaza ritmul cardiac. Daca doctorul suspecteaza ca exista o problema a ritmului cardiac, va recomanda purtarea acestui aparat pentru una sau doua zile. Monitorul Holter inregistreaza activitatea electrica continua a inimii, atat ziua, cat si noaptea, si o compara cu rezultatele EKG.

Radiografie toracica. Radiografia toracica este ca o fotografie a inimii, plamanilor si oaselor toracice si se realizeaza prin folosirea unei cantitati mici de radiatii. Acest tip de radiografie este folosit pentru a depista anumite anormalitati ale inimii si plamanilor.

Ecocardiograma. Ecocardiograma foloseste ultrasunete pentru a genera imagini in miscare ale inimii. Cu ajutorul acestui test sunt evaluate camerele si valvele inimii si cat de bine functioneaza valvele si muschiul inimii. Ecocardiograma este folosita pentru a evalua numeroase tipuri de afectiuni cardiace, dar si eficienta tratamentelor.

Tomografie cardiaca. Tomografia cardiaca este un test computerizat care prevaleaza imagini detaliate ale inimiisi vaselor de sange. Cu ajutorul unui computer, imaginile 3D ofera o viziune asupra muschiului inimii. Acest test este folosit pentru a depista placile sau depozitele de calciu din arterele coronariene, problemele de la nivelul valvelor inimii si a altor tipuri de afectiuni cardiace.

Cateterizare cardiaca. Cateterizarea cardiaca ajuta la stabilirea diagnosticului si a tratamentului pentru numeroase afectiuni cardiace. Medicul ghideaza un tub subtire de-a lungul unui vas de sange din brat sau picior pana cand ajunge la arterele coronariene. Apoi este introdus un lichid colorat pentru a vedea mai bine ce se intampla. Cu ajutorul acestui test se poate depista severitatea blocajelor. De asemenea, cu ajutorul acestui test pot fi realizate si diferite tratamente, precum angioplastie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare