Boli

#pacienti #tehnologie

Tehnologie in interesul pacientilor: 5 moduri de a o integra in fluxurile medicale de comunicare

In ultimii ani a existat o schimbare semnificativa in directia integrarii tehnologiei in fluxurile de comunicare medicala pentru a imbunatati ingrijirea pacientilor. De la dosarele electronice de sanatate (EHR) la telemedicina, aceste inovatii revolutioneaza modul in care interactioneaza pacientii si furnizorii de servicii medicale. Iata cinci moduri in care tehnologia poate fi utilizata pentru a imbunatati ingrijirea pacientilor si pentru a eficientiza comunicarea medicala:

 

1. Dosarele electronice de sanatate (EHR)

Dosarele electronice de sanatate (Electronic Health Records - EHR) au transformat modul in care furnizorii de servicii medicale acceseaza si partajeaza informatiile despre pacienti. Aceasta digitalizare a datelor pacientilor permite o comunicare rapida si sigura intre medici, asistente medicale si alte cadre medicale. EHR-urile permit echipelor medicale sa acceseze istoricul medical al unui pacient, inclusiv medicamentele, alergiile si diagnosticele anterioare, cu doar cateva clicuri. Acest lucru nu numai ca economiseste timp, dar reduce si sansele de erori de comunicare. Pacientii beneficiaza, de asemenea, de EHR prin portalurile de pacienti, si isi pot accesa astfel cu usurinta dosarele, isi pot urmari starea de sanatate si pot impartasi informatii importante cu furnizorii de servicii medicale.

2. Aplicatiile mobile de sanatate

Aplicatiile mobile de sanatate transforma comunicarea dintre pacient si cadrele medicale, punand informatiile si instrumentele de asistenta medicala chiar in palma pacientului. Aceste aplicatii pot furniza memento-uri privind medicatia, pot urmari semnele vitale, pot monitoriza simptomele si prin intermediul lor, pacientii se pot conecta si pot comunica direct cu medicii. Prin integrarea aplicatiilor mobile in fluxurile de comunicare medicala, pacientii pot avea un rol mai activ in ingrijirea lor si la rezultate medicale mai bune.

3. Portalurile pentru pacienti

Portalurile pacientilor sunt platforme online securizate care le permit pacientilor sa acceseze fisele medicale, rezultatele de laborator si sa comunice cu furnizorii de servicii medicale. Aceste portaluri eficientizeaza comunicarea, oferind o linie directa de contact pentru ca pacientii sa puna intrebari, sa solicite reinnoirea retetelor si sa programeze consultatii. Pacientii apreciaza confortul si transparenta oferite de aceste portaluri, in timp ce furnizorii de servicii medicale considera ca este mai usor sa gestioneze programarile si sa raspunda la intrebarile pacientilor.

4. Cloud PACS (Picture Archiving and Communication System)

Cloud PACS este o tehnologie revolutionara care a imbunatatit semnificativ ingrijirea pacientilor si a eficientizat comunicarea medicala in domeniul imagisticii medicale. Prin stocarea si gestionarea imaginilor medicale, cum ar fi radiografiile, RMN-urile si tomografiile in cloud, furnizorii de servicii medicale obtin mai multe avantaje. In primul rand, cloud PACS-ul ofera acces instantaneu la imagini critice de oriunde, permitand luarea rapida a deciziilor de diagnostic si tratament, chiar si atunci cand specialistii se afla in locatii indepartate. Aceasta accesibilitate in timp real poate fi salvatoare in situatii de urgenta. In plus, cloud PACS faciliteaza schimbul fara probleme de imagini medicale intre medici, asigurand ca intreaga echipa de ingrijire are acces la aceleasi date, ceea ce imbunatateste colaborarea si procesul decizional. Pacientii beneficiaza, de asemenea, deoarece pot avea acces la propriile imagini si le pot partaja cu alti medici sau specialisti, dupa cum este necesar, plasandu-i in centrul ingrijirii lor. Un astfel de sistem, cum este si sistemul cloud PACS pentru gestionarea imaginilor medicale de la Medicai revolutioneaza modul in care sunt gestionate si comunicate imaginile medicale, ceea ce duce la o ingrijire mai eficienta, mai prompta si mai centrata pe pacient.

5. Telemedicina

Telemedicina, utilizarea tehnologiei pentru a furniza servicii de asistenta medicala la distanta, a castigat o popularitate imensa in ultimii ani, in special in urma pandemiei COVID-19. Telemedicina permite pacientilor sa se consulte cu furnizorii de servicii medicale prin intermediul apelurilor video, al convorbirilor telefonice sau al platformelor de mesagerie securizata. Acest mod de comunicare nu numai ca asigura un acces convenabil la asistenta medicala, dar ajuta si la monitorizarea si gestionarea afectiunilor cronice, reducand necesitatea vizitelor in persoana. Pacientii din zonele indepartate sau cei cu probleme de mobilitate considera ca telemedicina este deosebit de benefica.

 FOTO: shutterstock.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare