Boli

# semn boala #durere in piept #boli grave #inima

Te doare in piept? Poate fi semnul unei boli grave

Te confrunti uneori cu dureri in piept? Durerea minora, superficiala la nivelul pieptului nu este cauzata de afectiuni grave, insa durerea persistenta, profunda poate fi semnul unei boli periculoase. Angina pectorala reprezinta un tip de durere in piept si este expresia ischemiei miocardului. Cu alte cuvinte, durerea in piept poate aparea in cazul in care inima nu mai primeste suficient sange oxigenat pentru o anumita perioada de timp. Angina pectorala se poate manifesta, uneori, ca o presiune in piept, in gat sau in stomac. De asemenea, durerea anginei pectorale poate iradia spre brate, umar, stomac, gat, spate. Poate fi asociata cu transpiratii, dificultati de respiratie, confuzie si oboseala. Iata ce afectiune se afla in spatele anginei pectorale si de ce trebuie sa mergi la medic.

Cauzele anginei pectorale

Angina pectorala este simptomul bolii coronariene (cardiopatia ischemica) sau ateroscleroza la nivelul arterelor coronare ale inimii. Aceasta afectiune este caracterizata de reducerea fluxului sangvin la nivelul inimii. Fluxul sangvin este afectat din cauza depunerilor de grasimi dezvoltate pe peretii arterelor coronare care alimenteaza inima cu sange. Aceste depuneri ingusteaza vasul de sange, ceea ce duce la afectarea circulatiei sangvine. Boala coronariana poate fi asimptomatica mult timp, pana cand ajunge intr-un stadiu avansat. De obicei, simptomele apar abia dupa ce vasul de sange este obstruat in proportie de 60%. Pericolul legat de aceasta boala este riscul de infarct miocardic acut, un eveniment cardiovascular major cu risc ridicat de deces.  

Placile de aterom depuse pe vasele de sange pot fi depistate cu ajutorul ecocardiografiei, ecografiei Doppler sau coronarografiei. Coronarografia este un test de diagnostic minim-invaziv sensibil, care poate fi asociat si cu procedura de tratament (angioplastia cu balon si stent), daca se depisteaza blocaje ale arterelor coronare. Coronarografia se efectueaza doar in anumite centre medicale. Pretul unei coronarografii poate varia, in functie de clinica.

Tipuri de angina pectorala

Exista 2 tipuri de angina pectorala cu care te poti confrunta:

Angina pectorala stabila – cunoscuta si sub denumirea de angina pectorala de efort, angina stabila este de obicei declansata de efort fizic sau emotii puternice. Acest tip de angina este reversibila complet atunci cand pacientul inceteaza activitatea fizica sau cand isi administreaza medicamentele pentru angina pectorala (nitroglicerina). Angina stabila dureaza 2-5 minute.

Angina pectorala instabila – acest tip de angina poate aparea inclusiv in repaus sau in lipsa stresului, fiind imprevizibila. Spre deosebire de angina pectorala stabila, care tinde sa se amelioreze in timpul episodului, angina instabila tinde sa se agraveze. De asemenea, angina instabila nu se amelioreaza la administrarea de nitroglicerina si nici la incetarea efortului. Angina pectorala instabila dureaza mai mult de 10 minute si poate fi confundata cu infarctul de miocard. In acelasi timp, infarctul de miocard poate fi confundat cu un episod de angina pectorala instabila, iar in acest mod poate fi neglijat.   

Cand mergi la medic?

Daca ai experimentat pana acum episoade de angina pectorala si nu ai fost la medic, programeaza-te la un consult medical cat mai curand. Daca angina pectorala apare pentru prima data, este important sa soliciti asistenta medicala de urgenta – ar putea fi vorba despre un infarct de miocard. In lipsa unui diagnostic si unui tratament, nu poti diferentia angina pectorala de un infarct de miocard.

In cazul in care ai fost diagnosticat cu angina pectorala stabila si experimentezi o durere in piept care nu dispare la incetarea efortului sau la administrarea de nitroglicerina si care dureaza mai mult de 10 minute, este important sa suni la 112.

Infarctul de miocard se manifesta asemanator unei angine pectorale instabile si este o urgenta medicala. Iata cum il recunosti:

  • Durere aparuta brusc in zona centrala a pieptului.
  • Durerea poate iradia spre brat, umar, maxilar, stomac.
  • Durerea poate fi resimtita ca o presiune in piept sau ca o indigestie.
  • Durerea in piept dureaza mai mult de cateva minute
  • Durerea nu se amelioreaza la incetarea efortului sau la administrarea de nitroglicerina, ci se agraveaza.
  • Durerea poate fi asociata cu o stare de confuzie, transpiratii reci, scurtarea respiratiei, lesin, greata, varsaturi, senzatia de moarte iminenta.
  • Daca apar aceste simptome, suna imediat la 112.

Asadar, durerea in piept poate fi semnul unei afectiuni periculoase numita cardiopatie ischemica sau poate anunta un eveniment cardiovascular major, infarctul miocardic acut.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare