Boli

#autosalvare #inecare cu mancare # inecat #manevra Heimlich

Te-ai inecat si esti singur acasa? Manevra pe care sa ti-o aplici singur pentru a te salva

Sfaturi foarte utile pe care ar trebui sa le stie toti oamenii! Ce trbuie sa faci atunci cand se intampla sa te ineci si nu este nimeni prin preajma. Exista o manevra pe care o poti executa singur si care te va ajuta sa iti salvezi viata. 

 

Vasile Vlasin, membru si instructor acreditat al Consiliului European de Resuscitare, a explicat la Antena 3 CNN, care este modalitatea prin care o persoana care s-a inecat accidental cu mancare sau cu lichide isi poate salva viata printr-o manevra simpla. 

"Tehnica de salvare sta in mainile tale. De exemplu, mergi pe strada si in timp ce respiri iti patrunde un firicel de praf pe caile respiratorii. Pe caile respiratorii nu are voie sa patrunda nimic altceva in afara de aer curat. Orice altceva in afara de aer curat este considerat corp strain, chiar daca este minuscul, chiar si un firicel de praf. Si primul lucru pe care il faci in momentul in care te ineci este sa tusesti. Dar daca obstructia este grava, tu nu mai ai capacitatea, folosindu-ti doar contractia musculara, presiunea de aer pe care o dai afara, sa elimini acel corp strain. Si atunci trebuie sa iti suplimentezi cumva presiunea respectiva folosindu-ti cele doua maini.  

Noi, cand ne inecam, avem tendinta de a duce mainile in zona pieptului, nu stim ce sa facem cu ele, probabil am vrea sa rupem de pe noi hainele, orice, doar sa ne patrunda aerul in plamani. Ei bine, cu mainile, noi trebuie sa facem ceva. Mana stanga o punem ca o proptea sub barbie si ne ridicam barbia, tinem capul ridicat, pentru ca noi cand ne inecam avem tendinta de a ne incovoia. Si cand te-ai incovoiat, caile respiratorii devin ca un furtun pe care il indoi, se stranguleaza. Trebuie sa ridicam barbia astfel incat sa tinem caile respiratorii deschise la maxim!

Iar mana cealalta, antebratul, il amplasam in plex. Undeva la jumatatea distantei dintre buric si furca pieptului. Cand tusim, strangem cu antebratul nostru, ne generam presiune in abdomen. 

Este ceva care seamana cu metoda Heimlich, insa nu se aplica, si vreau sa subliniez asta, decat in cazul a 1% din persoanele care sa ineaca. Sunt alti pasi care se urmeaza pana la metoda Heimlich, pentru ca aceasta este foarte eficienta, dar in acelasi timp este foarte periculoasa. Dincolo de faptul ca este foarte dureroasa, este si foarte periculoasa, pentru ca poti produce o hemoragie interna, leziuni ale organelor interne", a explicat Vasile Vlasin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare