Boli

#spitale #igiena #bacterii #pneumonie #rezistenta la antibiotice

Superbacterii rezistente la antibiotice de care este esential sa te feresti

Superbacteriile sunt acei germeni periculosi, care au dezvoltat rezistenta la antibiotice si care, drept urmare, pot produce infectii potential mortale. De altfel, sustin cercetatorii, treptat, toate bacteriile existente in acest moment risca sa dezvolte abilitatea de a rezista unui tratament cu antibiotice. Pentru moment insa exista un numar de superbacterii renumite in lumea stiintifica de care este esential sa inveti sa te protejezi.

1 Klebsiella pneumoniae

Bacteria Klebsiella pneumoniae este un germen care poate ajunge in plamani si care, ulterior, poate duce la declansarea pneumoniei. De asemenea, tot aceasta bacterie poate infecta ranile si plagile postoperatorii si, de aici, intregul organism, transportata fiind de sange.

In general, bacteria Klebsiella pneumoniae se regaseste in gura, intestinele si pe suprafata pielii oamenilor si nu este periculoasa, cata vreme organsimul este protejat de un sistem imunitar puternic. Cu toate acestea, exista o anumita tulpina de Klebsiella pneumoniae care a capatat rezistenta in fata actiunii anumitor tipuri de antibiotice.

Aceasta tulpina produce o enzima, numita carbapenemaza, care impiedica antibioticele din clasa carbapenemelor sa isi faca datoria si sa distruga bacteria.

Pentru a preveni raspandirea acestei superbacterii, igiena riguroasa din spitala este esentiala. Aceasta trebuie completata de o igiena personala la fel de stricta.

2 Staphylococcus aureus meticilino-rezistent

Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA) se refera la o tulpina bacteriana rezistenta la tratamentul standard cu antibiotice administrat in cazul unei infectii clasice cu stafilococ auriu. Aceasta superbacterie periculoasa se poate raspandi chiar si prin simpla atingere si este, astfel, cu atat mai primejdioasa.

Odata ajunsa in organism, MRSA se poate raspandi la nivelul oaselor, articulatiilor si al organelor majore, precum plamanii, inima si creierul, ducand la probleme serioase de sanatate.

Un studiu realizat in 2012 si publicat in revista de specialitate Infection Control and Hospital Epidemiology dezvaluie ca, in ultimii ani, numarul cazurilor de infectie cu superbacteria MRSA a crescut alarmant, de la 21 de infectii la fiecare 1.000 de pacienti (2003), la 42 de infectii la 1.000 de pacienti internati in spitalele din SUA (2008).

Si in cazul MRSA, prevenirea raspandirii superbacteriei se face prin respectarea unor reguli stricte de igiena (personala si in spitale).

3 Neisseria gonorrhoeae

Gonoreea este o boala venerica produsa de infectia cu bacteria Neisseria gonorrhoeae. In timp, o tulpina a acesteia s-a transformat intr-o superbacterie, capatand rezistenta la antibiotice precum sulfonilamidele, penicilinele, tetraciclinele si ciprofloxacina, cele prescrise in mod obisnuit in tratamentul gonoreei.

In prezent, gonoreea cauzata de aceasta tulpina poate fi tratata cu antibiotice precum cefixim (din ce in ce mai rar folosit), dar si cu ceftriaxona, in combinatie cu azitromicina sau doxiciclina.

Foto: thestar.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului