Boli

#lapte #dulciuri #paine #alimente #lactoza #afectiune #intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza, deficienta care nu te lasa sa bei lapte

Cerealele cu lapte consumate la micul dejun iti dau crampe? Inghetata de vanilie iti provoaca gaze intestinale? Intoleranta la lactoza ar putea fi responsabila pentru aceste simptome neplacute pe care le ai de fiecare data cand consumi lactate. Sindromul nu are vindecare, iar singura masura de prevenire este limitarea consumului de produse care contin lactoza.

Ce este intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza, cunoscuta si sub denumirea de deficienta de lactaza, este o afectiune caracterizata prin incapacitatea organismului de a digera zaharul din lapte (lactoza) si alte produse lactate.

Deficienta de lactaza, o enzima produsa de intestinul subtire, este cel mai adesea responsabila pentru intoleranta la lactoza. Foarte multe persoane au un nivel scazut de lactaza, insa nu la toate apare si intolerenta la alimentele lactate.

Intoleranta la lactoza nu are tratament, iar principala masura de preventie si tratare este eliminarea din alimentatie a lactatelor.

Simptomele intolerantei la lactoza

Simptomele intolerantei la lactoza apar de obicei in decurs de doua ore de la consumul de alimente care contin lactoza. Principalele simptome sunt:

diaree;

greata;

voma;

crampe abdominale;

balonare;

gaze intestinale.

Fiecare persoana tolereaza anumite cantitati de lactoza, ceea ce afecteaza rata de aparitie si severitatea simptomelor. Unele persoane sunt sensibile la cantitati mici de lactoza, in timp ce altele pot consuma cantitati mari de lactate pana la aparitia primelor semne de intoleranta.

Cauzele intolerantei la lactoza

Intoleranta la lactoza este cauzata de nivelul scazut de lactaza cre duce la simptomele neplacute. In mod normal, celulele din intestinul subtire produc aceasta enzima. Enzimele de lactaza se ataseaza la moleculele de lactoza din alimentele consumate pe care le metabolizeaza in glucoza si galactoza, doua tipuri de zaharuri. Aceste zaharuri sunt apoi absorbite de sange.

Fara suficiente enzime, cea mai mare parte din lactoza din alimente ajunge neprocesata in colon, unde intra in contact cu bacteriile intestinale si cauzeaza balonare, gaze intestinale si diaree.

Alimente ce contin lactoza

Cele mai comune alimente care contin cantitati mari de lactoza sunt produsele lactate precum lapte, inghetata sau branza. Lactoza se mai gaseste si in paine, produse de patiserie si panificatie, cereale, sosuri pentru salata, bomboane si dulciuri.

Si produsele care contin lapte praf si creme sunt bogate in lactoza. In plus, lactoza este prezenta in peste 20% din medicamentele de pe piata, in special in contraceptivele orale.

Stilul de viata si intoleranta la lactoza

Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza trebuie sa limiteze consumul de alimente lactate. Cei care nu pot renunta la astfel de alimente este bine sa le consume impreuna cu alte produse, deoarece vor deveni mai usor de digerat pentru organism.

Branza proaspata de vaci si iaurtul sunt produse lactate care sunt mai usor de digerat si care pot fi tolerate usor.

De asemenea, in farmacii exista si suplimente cu lactaza care ofera organismului nutrientii de care are nevoie si pe care nu ii poate obtine prin intermediul lactatelor. Aceste suplimente pot fi asociate cu vitamina D si calciu, care ajuta la prevenirea simptomelor.

Persoanele cu insuficienta la lactoza pot inlocui produsele lactate cu lapte de soia, migdale sau orez.

Sursa foto: news.yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare