Boli

#libidou scazut #depresie #libido # depresie sezoniera #nervozitate

Semne ale depresiei sezoniere

Sezonul rece aduce o unda de melancolie pentru multi dintre noi. Atunci cand zilele devin din ce in ce mai scurte si mai friguroase multe persoane sufera de depresie sezoniera . Aceasta afectiune este o forma de depresie , care se manifesta prin tristete, oboseala, apetit crescut, somnolenta si nervozitate.

 

Tristete


Tristetea este o forma de depresie si are simptome asemanatoare. Principalele simptome ale depresiei sunt sentimentul de tristete si deznadejde. Persoanele triste isi pierd interesul pentru activitatile pe care le faceau in mod normal cu placere. De asemenea, aceste persoane nu mai simt nevoia sa socializeze si sa isi faca noi prieteni.

Daca experimentezi aceste simptome in fiecare zi, timp de cel putin doua saptamani, inseamna ca suferi de depresie. Daca insa simti aceste lucruri doar in sezonul rece, este un semn al depresiei sezoniere.

 

Somnolenta si oboseala


Persoanele care sufera de depresie sezoniera simt nevoia sa doarma din ce in ce mai mult. Un studiu recent a dezvaluit ca aceste persoane dorm in general 7,5 ore vara, 8,5 ore toamna si peste 10 ore iarna.

Chiar daca vei dormi mai mult, acest lucru nu te va face sa te simti mai odihnit sau mai relaxat. De altfel, dupa o perioada de somnolenta, persoanele cu depresie sezoniera pot experimenta insomnie si alte dereglari ale somnului.
 

Nervozitate


Mania si iritabilitatea sunt semne obisnuite ale depresiei. Persoanele care sufera de depresie sezoniera sunt mult mai iritati decat persoanele sanatoase. De asemnenea, nu sunt toleranti la greselile persoanelor din jur.

"Atacurile de manie", apar de obicei spontan, de mai multe ori pe saptamana.
 

Apetit alimentar crescut


Depresia sezoniera se caracterizeaza si prin cresterea apetitului alimentar. In lunile racoroase si intunecate de toamna si iarn, persoanele care sufera de depresie au o pofta de mancare crescuta si se simt mai tot timpul infometati.

Acest apetit alimentar este o consecinta a scaderii nivelului de serotonina, un neurotransmitator care este asociat cu starea sufleteasca si care controleaza foamea.

Chiar daca te face sa te simti bine pe moment, mancatul emotional este extrem de nociv pentru organismul uman. Nu in ultimul rand vei acumula kilograme nedorite, care agraveaz simptomele depresiei sezoniere.
 

Pofta de carbohidrati


Unul dintre motivele principale pentru care persoanele cu depresie sezoniera acumuleaza kilograme este pofta necontrolata de carbohidrati complexi precum painea, pastele sau pizza.

Consumul de astfel de alimente favorizeaza cresterea nivelului de amino acizi triptofani din creier. Acestia contribuie la eliberarea de serotonina, care stimuleaza starea sufleteasca.

Astfel, persoanele care sufera de depresie sezoniera folosesc carbohidrati ca pe un fel de remediu.
 

Dificultati de concentrare


Depresia te poate face sa te simti trist sau singur, insa iti poate compromite si functionarea corecta a creierului. Depresia afecteaza procesele mentale, printre care si concentrarea, memoria si abilitatile de comunicare.

De asemenea, persoanele care sufera de depresie sezoniera au probleme in a retine nume, adrese sau intalniri.
 

Libido scazut


Scaderea apetitului sexual este unul dintre cele mai comune simptome ale depresie sezoniere. Este resimtit in special in lunile racoroase de toamna si iarna.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului