Boli

#reflux gastro-esofagian #dinti sanatosi #probleme dentare #boli grave #cavitatea bucala

Problemele dentare ascund boli grave ale organismului

Stresul, diabetul sau cancerul sunt doar cateva dintre afectiunile pe care structura dintilor ni le dezvaluie. Dintii, gingiile si cavitatea bucala sunt in stransa legatura cu restul corpului si ofera informatii pretioase despre sanatatea noastra.

Ceea ce observam in cavitatea bucala are un efect important asupra altor organe si procese ale organismului uman.
 

Dinti mati, fara stralucire

Semn de: stres

Foarte multe persoane nu sunt constiente ca isi scrasnesc dintii. De cele mai multe ori, acest lucru se intampla in timpul somnului. Acest tic afecteaza structura dintilor si poate fi un semn al stresului.

De asemenea, dintii isi pierd stralucirea si devin mai subtiri. Scrasnitul dintilor duce si la dureri mandibulare si de limba.

Alte semne care insotesc scrasnitul dintilor sunt si durerile de cap si spasmele musculare. In cazuri grave pot aparea si dureri de gat si de spate.
 

Dinti crapati

Semn de: reflux gastro-esofagian

Adultii sunt in special mai afectati de craparea si pierderea dintilor. Smaltul dintilor devine subtire si translucid. Eroziunea dentara nu este insa o consecinta a inaintarii in varsta si se poate intampla oricand.

Dezintegrarea dintilor este cauzta de acidul care vine din stomac catre cavitatea bucala. Boala d reflux gastro-esofagian face ca acidul din stomac sa se intoarca in esofag si de aici in cavitate bucala, unde ataca structura danturii.

Alte semne ale acestei afectiuni sunt si gura uscata si arsurile stomacale. La persoanele tinere, craparea dintilor poate fi semnul bulimiei. Rezultatul este asemenator refluxului gastro-esofagian: acidul stomacal patrunde in cavitatea bucala si afecteaza structura smaltului dentar.
 

Rani care nu dispar

Semn de: cancer bucal

Foarte multe persoane au obiceiul de a-si musca buzele. In mod accidental isi pot musca si gingiile, care sangereaza. Daca rana nu se vindeca in decurs de o saptamana, este indicat sa mergi la medicul stomatolog.

Acest lucru poate fi un semn de cancer bucal. Aceasta afectiune este mai raspandita in randul femeilor, in special la cele de peste 60 de ani.

Rata de supravietuire este de dor 35%, insa acest lucru este cauzat in special de faptul ca este detectat mult prea tarziu. Fumatorii prezinta un risc crescut de cancer bucal.

Alte semne ale cancerului bucal sunt sangerarile gingivale si amortirea zonei afectate.
 

Gingii care cresc peste dinti

Semn de: alergie la medicamente

Daca observi ca ginngile cresc peste dinti si urmezi un tratament medicamentos pentru afectiuni cardiovasculare este indicat sa discuti acest aspect cu medicul tau.

Umflarea gingiilor si cresterea acestora peste dinti este un semn al dosajului medicamentos gresit. Medicul care ti-a prescris medicamentele trebuie sa mai reduca astfel doza sau frecventa. Anumite medicamente stimuleaza cresterea tesutului gingival, acest lucru fiind neplacut la perierea dintilor.

Poate duce la carii dentare sau paradontoza.

 

Gura uscata

Semn de: diabet

Exista numeroase ale uscarii gurii, de la deshidratare si alergii pana la fumat si medicamente. Lipsa salivei suficiente poate fi insa si un semn al diverselor afectiuni autoimunitare, precum diabetul.

Alte semne ale diabetului sunt sete excesiva , furnicaturi in maini si picoare, urinari frecvente, vedere incetosata sau scadere in greutate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului