Boli

#sanatate intestine #constipatie #sanatate

Sanatatea intestinelor, foarte importanta! Ce sa faci daca te-ai constipat

Constipatia este o problema cu care se confrunta tot mai multe persoane, din cauza stilului de viata sedentar, alimentatiei nesanatoase si lipsei hidratarii. Toate acestea duc la un intestin “lenes” si la aparitia suparatoare a constipatiei.

 

Medicul utritionist Mihaela Bilic a vorbit despre aceasta problema si iti ofera sfaturile necesare pentru a lupta cu un intestin lenes.

“Ce facem cand intestinul s-a lenevit?

Mancarea este din ce in ce mai procesata si mai usor de mestecat, nu consumam suficiente cereale integrale, legume si fructe bogate in fibre, care sa puna intestinul la treaba. Nici la capitolul hidratare nu stam foarte bine, cat despre miscare facuta regulat, ce sa mai vorbim! Noi ne-am lenevit si intestinul la fel.

Constipatia afecteaza o persoana din patru si apare mai frecvent la femei, odata cu inaintarea in varsta. Nu este un semn de boala, ci mai degraba consecinta unei alimentatii dezechilibrate si a unui stil de viata sedentar. Cum putem scapa de balonare si disconfortul abdominal in mod natural?

Beti multa apa, mai ales la trezire si intre mese. Avem nevoie de 6-8 pahare de apa pe zi care inmoaie bolul alimentar si permite o evacuare mai usoara a intestinului. Alegeti o apa minerala bogata in magneziu si dati prioritate supelor si ciorbelor.

Consumati legume la fiecare masa, de preferinta proaspete si neprelucrate termic, au proprietati laxative. Cat despre fructe, nu le transformati in suc ci mestecati-le ca atare, cu tot cu coaja. Fructele uscate precum prune, smochine si caise contin sorbitol, un alcool de zahar care nu se absoarbe din intestin, dar are rol prebiotic si regleaza tranzitul intestinal.

Exista alimente care cresc riscul de constipatie! Toate produsele de origine animala precum carnea pestele oul si branza contin proteine si grasimi si niciun gram de fibre, prin urmare nu exista reziduri de eliminat. Alimentele ultra procesate si ambalate, zaharul, dulciurile si fainoasele rafinate constipa. Orezul, pastele, cartofii si painea alba, bananele si ciocolata fac bine la creier, dar nu ajuta deloc intestinul!

La polul opus, toate produsele de origine vegetala favorizeaza tranzitul intestinal. Cerealele integrale, fulgii de ovaz si taratele nu trebuie uitate din meniu, continutul lor crescut de fibre previne constipatia. Si leguminoasele sunt bogate in fibre, fasolea boabe, lintea mazarea si nautul se consuma de minim 2 ori pe saptamana. Produsele lactate fermentate de tip iaurt si lapte batut contin fermenti activi cu rol probiotic care regleaza digestia.

Cafeaua este de mare ajutor in cazul celor cu tranzit incetinit, cafeina stimuleaza musculatura neteda din peretele intestinal, relaxeaza sfincterele si accelereaza progresia bolului alimentar. Beti o ceasca de cafea dimineata la trezire, cu un pahar mare de apa.

La capitolul obiceiuri sanatoase mergeti la toaleta in fiecare dimineata la ora fixa si acordati-va un interval de 10-15 minute in care sa fiti relaxati.

Sedentarismul este principala cauza a constipatiei, cand stam pe scaun si in canapea intestinul este paralizat. Deci miscati-va cat mai mult, indiferent ca mergeti pe jos, faceti curatenie sau dansati!

Tineti cont ca stresul si anxietatea sunt factori agravanti pentru constipatie, sanatatea digestiva depinde de echilibrul nostru fizic si psihic. Tehnicile de respiratie si de relaxare, yoga si masajul abdominal regulat in sensul acelor de ceasornic sunt remedii eficiente pentru un tranzit intestinal optim.

Nu abuzati de produse laxative, constipatia dispare de la sine daca avem un stil de viata echilibrat si un meniu adecvat.”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului