Boli

# proportie #frumusete

Proportia de aur in frumusete

Se spune ca frumusetea e in ochiul privitorului, sau ca frumusetea interioara este cea care conteaza cu adevarat. Asa o fi, dar pana una-alta, omul este o fiinta preponderent vizuala, iar inainte sa descoperi  caracterul persoanei din fata ta, primul contact se va face cu chipul acesteia. Poti sa cuantifici frumusetea in cifre? Da: 1.62 este Proportia de Aur in frumusete!

 

Originile Proportiei de aur

Proportia de aur mai este cunoscuta ca Phi sau ca numarul lui Fibonacci și reprezinta un algoritm matematic care cuantifica modul in care este perceputa frumusetea fizica. Leonardo da Vinci a folosit aceasta ecuatie si a realizat ca, pe masura ce un chip uman se apropie, ca proportii, de acest numar, cu atat mai atragator pare pentru cei din jur.

Aplicarea acestui principiu la studiul chipurilor celor mai atractive femei din lume a demonstrat ca simetria este factorul cheie care determina modul in care percepem frumusetea.

De ce e importanta Proportia de aur?

Proprotia de aur este un instrument folosit in practica medicala pentru realizarea anumitor corectii de ordin estetic si functional. De pilda, exista corectii facute prin rinoplastie sau alte interventii chirurgicale faciale care au ca scop principal remedierea unei deviatii cu impact functional, si in acest caz, medicii au la indemana un standard care faciliteaza un rezultat corect.

Dar proportia de aur nu este folosita numai in medicina ci si in arta si, la fel de important, in arhitectura. Iar ea apare si in natura, fiind remarcata cu usurinta la floarea soarelui, conurile de brad, scoici si melci de mare si alte animale si plante.

Cum se calculeaza Proportia de aur?

Atunci cand este vorba despre standardele de frumusete, este necesară măsurarea inaltimii si a latimii fetei. Se realizeaza raportul dintre cele doua - inaltime/latime - iar rezultatul ideal, conform Proportiei de aur, ar trebui sa fie 1.62. Aceasta metoda este folosita peste tot in lume atunci cand vine vorba despre corectarea unei asimetrii faciale evidente.

Nu este, insa, singura masuratoare la care apeleaza specialistii in estetica faciala. O alta metoda de evaluare a simetriei fetei consta in masurarea distantei de la un punct situat la egala distanta de ambii ochi la linia parului, de la acelasi punct dintre ochi pana la varful nasului si de la varful nasului la varful barbiei. Daca cele 3 masuratori sunt egale, constructia fetei este considerata mai armonioasa.

In cazul unei fete simetrice, lungimea urechilor este egala cu lungimea nasului, iar latimea ochilor este egala cu distanta dintre ochi.

Fizionomia se schimba cu varsta

Nu e o noutate - desi in pozele din copilarie semeni cu cea din viata de adult, imaginea ta la 16 ani nu e identica celei de la 45. Odata cu varsta, unele distante se modifica - de pilda cea dintre nas si gura.

Pe masura ce imbatranim, fata isi pierde din volum, iar pielea isi pierde din elasticitate, ceea ce inseamna ca orice chip se va indeparta, an de an, de simetria definita prin Proportia de aur.

Tratamentele estetice te pot apropia de ideal

Multe persoane sunt nemultumite de propria fizionomie si isi doresc sa fi avut o alta forma a fetei, pometi mai proeminenti, o barbie mai putin avantata sau un nas mai scurt, mai carn sau mai drept.

Tratamentele si chirurgia estetica permit corectarea acestor aspecte ale fizionomiei - cel putin pana la un punct. Exista o multime de tehnici de lifting sau de fillere care pot fi folosite pentru a combate efectele imbatranirii sau pentru a ridica o spranceana sau a accentua un pometii, totul pentru o fizionomie cat mai apropiata de cea definita de Proportia de aur.

Cat de mult trebuie sa tindem catre Proportia de aur

Specialistii considera ca, desi e un instrument util in multe domenii ale stiintei, Proporția de aur trebuie sa ramana un instrument al Stiintelor, mai degraba decat un standard personal. Din punctul de vedere al aspectului fizic, unicitatea fiecaruia dintre noi este cea care face lumea mai frumoasa. Viata ar fi extrem de plictisitoare daca am arata cu totii la fel, nu-i asa?

 

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

 

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului