Boli

#ftalati #imbolnavire #produse nocive

Produse obisnuite care iti afecteaza sanatatea

Le folosim zilnic, insa nu stim cat de periculoase sunt pentru sanatatea noastra. Recipientele si sticlele din plastic, jucariile sau cratitele si oalele vechi din aluminiu contin chimicale periculoase, care deregleaza functiile hormonilor si intervin in procesul de crestere si dezvoltare.

Iata ce trebuie sa eviti:

Recipiente pentru mancarea livrata. Aceste recipiente contin polistiren, care intra si in compozitia altor produse, precum farfurii si tacamuri din plastic, cartoane pentru oua, cutii pentru medicamente sau carcase pentru CD-uri. Obiectele care contin polistiren pot emana stiren, un cancerigen potential si o substanta care deregleaza sistemul endocrin.

Pentru a preveni astfel de probleme, este recomandat sa eviti astfel de obiecte. De asemenea, nu reincalzi mancarea in produse pe baza de polistiren.

Tigai neaderente. Tigaile si alte ustensile de gatit nonaderente contin chimicale perfluorinate. Aceste chimicale sunt poluanti care apar prin degradarea unor componente ale produselor de tip teflon. Aceste substabte sunt contaminanti globali care se acumuleaza in mediu, fiind corelati cu risc marit de cancer si malformatii congenitale.

Substantele nocive din astfel de produse de gatit devin active atunci cand sunt incinse la temperaturi extrem de ridicate. Pentru a evita problemele de sanatate, este indicat sa eviti arderea uleiurilor, atunci cand gatesti.

Cratite si oale vechi si ciobite. De obicei, cratitele si oalele sunt realizate din aluminiu. Aluminiul a fost asociat cu riscul de Alzheimer. Pentru a preveni problemele de sanatate, incearca sa elimini din bucatarie oalele, tigaile si cratitele foarte vechi, care emana tot aluminiul in mancaruri.

Legumele cu frunze, precum varza sau spanacul, si legumele acide, precum rosiile, absorb imediat aluminiul. De asemenea, atunci cand cumperi ustensile de gatit pentru bucataria ta, alege produse pe baza de aluminiu neoxidat, cu o suprafata tare, nonaderenta.

Sticlele de bauturi sportive refolosite. Sticlele din plastic pentru apa sau bauturi energizante sportive contin policarbonat si bisfenol A. Bisfenol A este o substanta chimica periculoasa, care deregleaza functionarea hormonilor si stimuleaza productia de celule canceroase.

Pentru a preveni problemele, este indicat sa eviti sticlele de plastic. De asemenea, evita sa incalzesti astfel de produse la cuptorul cu microunde. Foloseste containere din ceramica sau sticla.

Sticle de apa si bauturi carbogazoase refolosite. Aceste produse contin polietilen tereftalat. Aceste sticle sunt sigure, insa sunt destinate pentru a fi folosite o singura data. Nu trebuie refolosite deoarece pot contine numeroase bacterii. Incearca sa folosesti aceste sticle o singura data, chiar daca le speli foarte bine, sticlele nu vor fi bine spalate.

Mobila de gradina, perdele de dus, jucarii. Aceste produse contin vinil sau PVC, care de obicei sunt realizate din ftalati. Produsele pe baza de PVC elibereaza substante chimice. In acelasi timp, ftalatii afecteaza ficatul, rinichii si sistemul reproducator. Deregleaza sistemul endocrin si mimeaza hormonii responsabili de cresterea si dezvoltarea copiiilor. Incearca sa eviti produsele care contin PVC, in special jucarii pentru copii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare