Boli

#tromboza #televizor #studiu

Privitul prelungit la televizor creste riscul de tromboza. Datele celui mai nou studiu

Petrecerea timpului in fata a televizorului mai mult de patru ore fara sa te ridici de pe canapea poate creste riscul de tromboza la fel de mult ca o calatorie lunga cu avionul.

 

Specialistii atrag atentia ca toti fanii serialelor, care ajung adesea sa stea in fata televizorului ore in sir, ar trebui sa faca pauze la fiecare 30 de minute si sa isi intinda picioarele.

Unul dintre riscurile cunoscute de tromboza este reprezentat de perioadele lungi de repaus.Un studiu a constatat ca privitul la televizor timp de 4 ore pe zi sau mai mult este asociat cu un risc crescut cu 35% de formare de cheaguri de sange. Cercetarea a fost publicata in European Journal of Preventive Cardiology.

Imobilizare si trombi

Momentele lungi de repaus pot favoriza ceea ce este cunoscut sub numele de tromboza venoasa profunda, adica formarea unui cheag de sange (tromb) in una sau mai multe vene profunde din organism, de obicei la nivelul picioarelor.

Aceasta afectiune poate fi foarte grava, deoarece cheagul poate calatori prin sange si poate ajunge la o artera din plamani si o poate bloca, provocand o embolie pulmonara sau un tromboembolism venos (fluxul de sange catre plamani este blocat).

Si chiar daca nu pare, petrecerea serii bucurandu-te de un maraton de seriale este si o situatie de imobilizare daca nu te ridici de pe canapea timp de cateva ore.

Aceasta nu este o deductie logica (daca nu va miscati, creste riscul de tromboza). Exista dovezi stiintifice in acest sens.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare