Boli

#alcoo #studiu #inima

Nicio cantitate de alcool nu este buna pentru inima. Ce au descoperit oamenii de stiinta

Afirmatia potrivit careia consumul de putin alcool este bun pentru reducerea riscului de boli de inima a fost infirmata din nou, de data aceasta de un raport al Federatiei Mondiale a Inimii.

 

Nicio cantitate de alcool nu poate avea un efect benefic asupra sanatatii inimii noastre. Asa afirma Federatia Mondiala a Inimii (WHF) intr-un nou raport care indeamna la actiuni pentru a combate cresterea problemelor de sanatate legate de consumul de alcool la nivel mondial.

Bolile cardiovasculare si alcoolul

WHF este o organizatie cu sediul la Geneva care reuneste societati cardiologice din intreaga lume si care lucreaza pentru a reduce bolile cardiovasculare la nivel mondial, care se soldeaza cu moartea a 18,5 milioane de persoane in fiecare an.

Acestia au publicat recent raportul "Impactul consumului de alcool asupra sanatatii cardiovasculare: mituri si masuri", care sintetizeaza dovezile disponibile privind impactul negativ al alcoolului asupra sanatatii cardiovasculare.

"In ultimele decenii, prevalenta bolilor cardiovasculare aproape ca s-a dublat, iar alcoolul a jucat un rol major in incidenta unei mari parti a acestora", spun ei.

Numai in 2019, au fost raportate 500 de milioane de cazuri de boli cardiovasculare.Este principala cauza de deces si invaliditate la nivel mondial.

Factorii de risc care pot fi evitati, cum ar fi alimentatia nesanatoasa, consumul de tutun si alcool sau activitatea fizica redusa, joaca un rol important in incidenta acestor boli.

"Reprezentarea alcoolului ca fiind necesar pentru o viata sociala vibranta a deturnat atentia de la efectele nocive ale consumului de alcool, la fel ca si afirmatiile frecvente si raspandite potrivit carora consumul moderat de alcool, cum ar fi un pahar de vin rosu pe zi, poate oferi protectie impotriva bolilor cardiovasculare", explica Monika Arora, coautor al raportului.

Dovezile stiintifice arata ca, dimpotriva, chiar si cantitati mici de alcool pot creste riscul de boli cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, boli cardiace hipertensive, cardiomiopatie, fibrilatie atriala si anevrism.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare