Boli

#dr Hadi Rahimian #brida amniotica # anomalie congenitala rara #operatie in sarcina #laser

PREMIERA Mana unui copil inca nenascut, salvata printr-o interventie cu laser in uterul mamei

Pentru parintii sai, Anastasia este cel mai frumos copil din lume, insa ea ar fi putut fi diferita. Desi s-a nascut la 37 de saptamani perfect sanatoasa, pe cand inca era in burtica mamei a fost diagnosticata cu o anomalie congenitala rara. Ea si-ar fi putut pierde mana daca nu ar fi fost operata la timp.

"Sarcina a decurs absolut normal pana in luna a treia, cand am aflat de la medicul meu curant din Craiova ca exista o problema. Ecografia a evidentiat o brida amniotica, o banda fibroasa care ar fi putut sa se infasoare strans in jurul mainii sau piciorului copilului. M-am speriat in primul moment, insa imediat am inceput sa ma gandesc la solutii. Nu stiam ce sa cred, mai ales ca ceea ce aflasem era de-a dreptul infricosator, deoarece bebelusul s-ar fi putut naste cu malformatii”, isi aminteste emotionata mama Anastasiei.

Confirmarea diagnosticului

“Am vrut o a doua parere de la alti medici care sa-mi confirme primul diagnostic! Desi am consultat inca trei specialisti, in mod surprinzator am primit raspunsuri diferite si astfel, speranta ca totusi nu era vorba despre brida amniotica a inceput sa creasca in noi...” – isi aminteste mama fetitei.

Iin cautare de raspunsuri, parintii au apelat la dr Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie cu pregatire si interes special in medicina materno-fetala, avand o experienta deosebita in diagnosticarea ecografica si tratamentul chirurgical intrauterin ghidat ecografic a unor variate anomalii sau malformatii congenitale. Printr-o ecografie amanuntita, acesta a confirmat prezenta bridelor amniotice.

“Spre intristarea noastra, dr Rahimian a confirmat diagnosticul. Impreuna cu sotul meu am hotarat sa nu ne asumam niciun risc pentru copil. Doua saptamani mai tarziu, in saptamana 26 de sarcina, interventia a avut loc in Spitalul Baneasa. Dupa operatie, dl dr Hadi Rahimian mi-a spus ca totul a decurs normal, ca fetita este bine si mi-a confirmat ca decizia de a face interventia a fost cea corecta, intrucat una din bride era deja inconjurata in jurul mainii copilului” – ne-a spus mama.

Dupa interventie, mama si copilul au fost urmariti cu multa atentie pe toata durata sarcinii, pana la nastere, pentru monitorizarea dezvoltarii extremitatii afectate. Chirurgia fetala poate avea riscuri, incluzand nasterea prematura, infectia sau sangerarea, insa se pot folosi medicamente care sa reduca riscul de aparitie a acestor complicatii.

“Am avut incredere in Dl. Dr. Rahimian inca de la inceput si am fost foarte convinsa ca fac ceea ce trebuie! 11 saptamani mai tarziu, la 37 de saptamani de sarcina, Anastasia, fetita noastra minunanta, s-a nascut perfect sanatoasa”- a concluzionat mama Anastasiei.



 

Ce este brida amniotica?

Brida amniotica este o anomalie congenitala rara care apare atunci cand amnionul, membrana interna a sacului amniotic in care se dezvolta fatul, se rupe. Apar benzi fibroase care se pot infasura strans in jurul copilului, cu afectarea circulatiei din zona respectiva. Mainile si picioarele sunt portiunile cele mai lezate, insa brida amniotica poate deteriora fata, bratele, membrele inferioare sau degetele de la picioare. Efectele pot varia, de la aparitia unor santuri la nivelul pielii, pana la deformarea severa sau chiar amputatia membrului respectiv.

Deoarece bridele amniotice sunt subtiri, pot fi identificate cu greutate la ecografia prenatala si multe cazuri sunt diagnosticate la nastere. De aceea, incidenta estimata variaza larg, intre 1:1.200 si 1:15.000 de nou-nascuti.
 

Cum afecteaza dezvoltarea copilului?

Cel mai devreme, brida amniotica poate fi evidentiata la ecografia efectuata in jurul varstei de 12 saptamani de sarcina. Desi este dificil ca benzile fibroase sa fie vizualizate ecografic din cauza dimensiunilor lor mici, afectiunea este detectata indirect, pe baza defectelor pe care acestea le produc asupra partii de corp afectate.

Fiecare caz este unic. Severitatea si complicatiile variaza de la forme usoare, pana la unele amenintatoare de viata.

In cazurile moderate, benzile se infasoara in jurul degetelor de la maini sau picioare rezultand in amputatia sau fuziunea degetelor. Piciorul stramb poate aparea atunci cand brida incercuieste piciorul, producand restrictia miscarii acestuia. Infasurarea severa in jurul bratelor determina amputatii majore. Benzile care se infasoara la nivelul fetei copilului pot duce la aparitia despicaturii de buza (“buza de iepure”) sau de palat (palatoschizis).

Cazurile cele mai severe, care pot pune in pericol viata fatului, apar atunci cand brida amniotica se infasoara in jurul unor structuri vitale, cum ar fi capul sau cordonul ombilical.

In cazurile severe, chirurgia fetala poate fi singura optiune. Interventia laser pentru indepartarea bridelor amniotice se efectueaza sub ghidaj ecografic si presupuneinsertia unui fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o camera video miniaturala la capatul lui, prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului in cavitatea amniotica. Fetoscopul permite examinarea directa a bridelor si a locului unde acestea sunt atasate.

Odata ce benzile sunt identificate, medicul foloseste un fascicul laser pentru a le taia, reducandu-se astfel imediat presiunea exercitata asupra ariei afectate. Astfel, copilul va avea o sansa mai buna pentru vindecarea si dezvoltarea ulterioara normala a zonei afectate.

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare