Boli

#operatie spina bifida #spina bifida #operatie in utero #operatie in premiera in Romania

Premiera in Romania: Bebelus nenascut, operat cu succes! Va veni pe lume peste doua luni

O fetita de doar 1.250 de grame este primul copil din Romania care a fost operat de mielomeningocel (cea mai severa forma de spina bifida) in burta mamei, inainte de a se naste. Interventia este o premiera absoluta pentru Romania. Astfel de operatii se realizeaza doar in centre specializate in chirurgie fetala in Statele Unite ale Americii si in cateva din Europa.


Pana acum, copiii care erau identificati cu aceasta problema nu aveau nicio sansa reala de a fi operati inainte de nastere in tara. La fel li s-a spun si parintilor fetitei din Gura Humorului, care a fost operata in premiera nationala de o echipa multidisciplinare de 7 medici, din care au facut parte dr Sergiu Stoica, neurochirurg, si dr Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician supraspecializat in medicina materno-fetala, directorul medical al Spitalului Baneasa.

In 5 noiembrie, in saptamana a 28-a de sarcina, o fetita cu mielomeningocel a fost operata insa uterul mamei. Medicii au reusit sa inchida defectul spinal si, dupa o operatie care a durat o ora si jumatate, sa-i permita fetitei sa continue sa se dezvolte in uter inca alte cateva saptamani, cand va fi suficient de pregatita sa vina pe lume.

Forma severa de spina bifida

Spina bifida este un defect de inchidere osos la nivelul coloanei vertebrale. Defectul poate fi acoperit de tegument (spina bifida oculta) sau poate fi asociat cu un sac care contine meninge si lichid cefalorahidian (meningocel) sau elemente ale maduvei spinarii si nervi (mielomeningocel).

Mielomeningocelul este forma cea mai severa de spina bifida si este cauzat de inchiderea incompleta in zilele 26-30 de sarcina a tubului neural embrionar. Apare in special in zona lombara, unde arcurile vertebrale ale uneia sau mai multor vertebre nu se sudeaza. Prin aceasta deschidere proemina radacinile nervilor spinali si meningele, care nu sunt acoperite de piele.

Copiii se nasc cu deficite neurologice severe, de tipul tulburarilor de sensibilitate si paralizia membrelor inferioare, incontinenta urinara si fecala si hidrocefalie - acumulare excesiva de lichid cefalorahidian care comprima creierul, cu grade variate de retard mental. Odata ce copilul se naste cu paralizie, sansele de recuperare sunt practic nule.

Sansa de a evita paralizia

Defectul de tub neural apare in prima luna, cea mai mare parte a deficitelor neurologice se produc tarziu in sarcina, in perioda de dezvoltare fetala, ca urmare a lezarii cronice si progresive a maduvei spinarii de catre lichidul amniotic. De aceea, este important ca acest tesut sa fie protejat inainte de deteriorarea lui, iar alegerea momentului interventiei chirurgicale este esential.

Daca repararea defectului se face inainte de saptamana a 26-a de sarcina, complicatiile serioase asociate cu mielomeningocel pot fi prevenite sau reduse. Chirurgia fetala reduce nevoia de montare a unui sunt – un tub implantat chirurgical care sa dreneze excesul de lichid de la nivelul creierului in abdomen. In primul an dupa nastere, aproape jumatate din copii au putut sa mearga fara carje pana la varsta de doi ani.

Complicatii posibile
 

Chirurgia fetala deschisa este o procedura inalt specializata, complexa, delicata si riscanta in acelasi timp, atat pentru mama, cat si pentru fat. De aceea, ea trebuie efectuata doar in centre de expertiza, de catre medici cu experienta in astfel de interventii.

Chirurgia fetala este o procedura care presupune un risc ridicat postoperator, atat pentru copil, cat si pentru mama. Imediat dupa operatie, exista un risc foarte mare de nastere preamatura, ceea ce ar fi dezastruos. De aceea, mama va sta la pat in urmatoarele saptamani si va primi medicatie care sa previna contractiile uterine.

In plus, exista o probabilitate semnificativ mai mare de ruptura prematura de membrane. Varsta gestationala la care se nasc acesti copiii este in medie de 34 de saptamani, adica cu 3 saptamani inainte de termen, insa poate fi si mai mica.

Mama va ramane in spital sub supraveghere si tratament de sustinere si preventie a complicatiilor postoperatorii imediate, timp de aproximativ 4 zile, cand se va externa, daca nu au aparut probleme. In urmatoarele saptamani, pentru a se evita travaliul prematur, mama va sta in repaus la pat.

Pana in momentul nasterii, starea de sanatate atat a mamei, cat si a copilului va fi supravegheata atent. Se vor efectua ecografii saptamanale sau la doua saptamani care sa evalueze starea fatului, cantitatea de lichid amniotic si aparitia hidrocefaliei. Daca totul decurge bine, copilul se va naste dupa aproximativ 8 saptamani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului