Boli

#dr Nazer Tarek #afectiuni articulare #expert acasa.ro

INTERVIU ACASA.RO Dr Nazer Tarek: “In Romania sunt oameni care ajung la medic pentru prima oara la 60 de ani”

O actiune medicala pentru persoanele defavorizate din mediul rural, organizata la sfarsitul lunii trecute de expertul Acasa.ro dr Nazer Tarek, medic specialist in ortopedie si traumatologie, a scos la iveala inca o data probleme sistemului medical romanesc, mai ales in zonele rurale. Specialistii au intalnit pacienti de 60 de ani care n-au fost la medic niciodata in viata, din cauza accesului dificil la sistemul de sanatate.

Reporter: De curand ati demarat “Caravana sanatatii”... Cui se adreseaza o astfel de actiune?

Dr Nazer Tarek: La data de 24.10.2015 a fost primul pas al “Caravanei sanatatii” . Ideea acestui proiect s-a nascut din nevoia oamenilor din comunele si satele in care serviciile medicale adecvate sunt foarte limitate.

Am multi pacienti din provincie care se deplaseaza in Bucuresti pentru a ajunge la o consultatie si mereu spun cat le este de dificl sa se prezinte la medic  pentru problemele care ii supara de multa vreme si cum serviciile de sanatate din zona unde locuiesc sunt foarte restranse, fara dotari imagistice si fara varietatea specialitatilor medicale.

Pacientii mei povestesc si despre alti vecini care au aceleasi dureri si care nu au cum sa ajunga la medic din cauza imposibilitatii financiare. Auzind toate lucrurile acestea si stiind situatia sistemului sanitar din Romania, care se confrunta cu atatea probleme legate de dotarea deficitara si neperformanta a spitalelor si lipsa personalului medical din anumite zone, am decis ca trebuie sa facem ceva pentru a ajuta acesti oameni, asa ca am hotarat sa ne deplasam noi, medicii, pana la ei.

Care au fost concluziile primei “vizite”?

Acesti oameni chiar au nevoie de aceste servicii medicale: o simpla consultatie si un plan de tratament le pot imbunatati calitatea vietii si ii scapa de dureri si de suferinta pe care o au de ani in sir.

In octombrie, am fost in comuna Stefan Cel Mare din Judetul Calarasi, unde oamenii au fost foarte receptivi si foarte organizati. Pacientii au beneficiat de consultatie ortopedica. Au fost diagnosticati si au beneficiat de un plan de tratament, medicamentos sau prin infiltratii, dar si de un consult cardiologic, unde au avut o montorizare cardiaca si prescriptie de tratament pentru cei care aveau probleme cardiace sau cu tensiunea.

Pentru pacientii care au avut indicat tratamentul chirurgical sau care necesitau mai multe investigatii precum radiografii, RMN /CT, vom organiza in cea mai apropiata perioada un transport gratuit si investigatii in Bucuresti.

Ce cazuri v-au impresionat?

Am avut doua cazuri foarte triste: o persoana de 65 de ani, care a suferit un traumatism prin cadere vechi de 10 zile si care de atunci nu se mai putea deplasa, dar nici nu a avut posibilitatea sa mearga la medic pentru a fi investigata. La examenul clinic s-a pus diagnosticul de suspiciune de fractura de col femural, o fractura destul de serioasa, care poate duce la deces - daca este neglijata. Pacientul a fost transportat cu o ambulanta la cel mai apropiat spital, unde s-a confirmat diagnosticul si a fost internat pentru tratamentul chirurgical.

Al doilea pacient despre care va vorbeam are 70 de ani si prezenta o necroza septica si gangrena a piciorului neglijata, unde pulsul nu mai era prezent la nivelul piciorului si, din pacate, colegii de la chirurgie vasculara il vor opera. Va fi nevoie de amputatia piciorului.

Acesti pacienti puteau beneficia de un tratament mai putin complex daca aveau posibilitatea sa se prezinta la timp la un medic specialist.

Cat de frecvente sunt afectiunile osteoarticulare in Romania?

Din pacate, Romania se afla in lista de tari in care afectiunile osteoarticulare sunt foarte intalnite in stadii deja avansate, din cauza faptului ca pacientii se prezinta la medic tardiv, atunci cand nu mai suporta durerile si dupa ce au incercat tot felul de remedii auzite, fara a cere parerea unui medic specialist.

Care sunt categoriile cele mai afectate de aceste afectiuni?

Cele mai intalnite afectiuni articulare sunt artrozele, mai ales gonartroza si coxartroza, hallus valgus, leziunile de menisc, entorsele si rupturile de ligamente.

Cat de grave sunt aceste afectiuni?

Orice afectiune articulara neglijata in timp poate deveni grava si serioasa, la un moment dat corpul uman transmite dureri atunci cand exista o probleme articulara, insa multi dintre pacienti ignora aceste semne si incearca sa ia medicamente care le calmeaza durerea, dar fara a cauta si a identifica cauza. Doar atunci cand nu mai cedeaza la medicamente apeleaza la medic, si atunci e prea tarziu pentru a reusi sa se trateze folosind metode non-invazive.
O afectiune, daca este diagnosticata la timp, poate fi tratata foarte simplu, cateodata evitand anumite obiceiuri sau prin tratament medicamentos, insa in stadiile avansate majoritate necesita tratament chirurgical.

Ce presupune tratamentul?

Tratamentul difera in functie de originea, stadiul afectiunii care poate fi unul simplu - ce include doar prin tratament medicamentos, orteze sau schimbarea stilului de viata -  sau unul mai complex, care are indicatie chirurgicala.

Veti continua "Caravana Sanatatii"?

Am luat legatura cu autoritatile din alte comune si sate si urmeaza sa organizam o noua editie a Caravanei in cel mai scurt timp. Incercam sa ajungem in cat mai multe zone din tara despre care am aflat ca au nevoie de un astfel de ajutor. Orice informatie despre alte astfel de zone ne-ar ajuta la dezvoltarea proiectului.

Ideea de la care am pornit atunci cand am conceput Asociatia Sanatate la Nivel European a fost sa construim o policlinica sau chiar un spital asemanator cu conditiile din spitalele private, unde oamenii sa aiba acces gratuit la toate serviciile medicale neconditionat. De asemenea, intentionam sa achizitionam un RMN mobil pentru a le oferi oamenilor care nu se pot deplasa departe de casa posibilitatea de a efectua si aceasta investigatie.

Din pacate insa, suntem foarte limitati financiar, avand in vedere ca primul proiect a fost sponzorizat din bugetul personal al membrilor fondatori si sprijinul unui centru medical privat, insa, daca am avea acces la fonduri europene sau daca oamenii ar dona cei 2% din impozitul pe venit completand formularul 230 sau cei care au posibilitatii financiare ne-ar ajuta, am reusi sa ne dezvoltam mult mai mult si mai repede pentru a putea oferi aceste servicii medicale in cat mai multe locuri. Colegii cadre medicale care vor sa ni se alature oferind munca voluntara sunt bineveniti!

Vom incerca sa ne sustinem cauza si sa ne atingem obiectivul major al asociatiei, care este reprezentat de cresterea calitatii vietii romanilor prin imbunatatirea starii de sanatate a populatiei si sa dezvoltam mai multe proiecte care sa vina in ajutorul oamenilor .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare