Boli

#europeni #ochi albastri #sarm #mutatie genetica

Ochii albastri au aparut in urma cu 10.000 de ani, printr-o mutatie genetica

Persoanele cu ochii albastri sunt considerate a fi atractive, sarmante si usor de remarcat intr-un grup de oameni. Ce nu se stia pana acum este faptul ca o mutatie survenita in urma cu 10.000 de ani, in regiunea Marii Negre, a dus la aparitia primului om cu ochi albastri de pe planeta.

Cum au aparut ochii albastri

O echipa de cercetatori de la Universitatea Copenhaga a indentificat mutatia produsa in gena OCA2. Inainte de producerea acestei mutatii, fiecare fiinta umana avea ochii caprui.

"O mutatie genetica care a afectat gena OCA2 (Albinism Oculocutanat tipul 2) la nivel cromozomial a dus la creearea unui 'comutator' care a oprit capacitatea de a produce ochi caprui", a declarat dr Hans Eiberg, profesor in cadrul Departamentului de Medicina Celulara si Moleculara de la Universitatea din Copenhaga, potrivit truththeory.com.

In gena OCA2 se regaseste proteina P, care este responsabila de sinteza melaninei - pigmentul care da culoarea parului, pielii si ochilor. In cazul ochilor albastri, modificarea s-a produs in gena adiacenta genei OCA2, incetinind astfel procesul producerii de melanina. Cantitatea mica din aceasta substanta, regasita in iris, determina aparitia ochilor albastri.

Mutatia a afectat europenii

Aceasta mutatie s-a produs in randul europenilor, motiv pentru care sunt diferiti de celelalte popoare. 95% dintre europenii din tarile scandinave au ochii albastri. Exista, de asemenea, si alte caracteristici care ii diferentiaza pe europeni de restul popoarelor.

"Numai in Europa vom gasi un mare numar de blonzi, sateni si bruneti, de oameni cu pielea foarte alba ori maslinie sau foarte rosii la fata. In rest, populatia globului are aproape pretutindeni pielea si parul inchise la culoare", precizeaza Eiberg.

Intrebarea care i-a determinat pe oamenii de stiinta sa cerceteze "fenomenul" ochilor albastri este aceea ca in urma cu 10.000 de ani nu existau persoane cu ochi in nuanta clestarului, in schimb in prezent peste 40% dintre europeni au ochii albastri.

Cercetatorul John Hawks de la Universitatea din Wisconsin-Madison a declarat ca aceasta gena face ceva bun pentru oameni. "Ii face sa aiba mai multi copii".

Sursa foto: fanpop.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare