Boli

#artrita reumatoida #periuta de dinti #ata dentara #periuta electrica #boli gingivale

Artrita reumatoida creste de opt ori riscul de aparitie a bolilor gingivale

Artrita reumatoida este o boala care afecteaza articulatiile, iar bolile gingivale sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, care afecteaza gingia si tesuturile de sustinere a dintelui la nivelul osului. Ce legatura exista intre aceste doua boli ne spun cercetatorii germani, care au descoperit, in urma unui studiu, ca persoanele care sufera de artrita reumatoida sunt mai predispuse la a dezvolta boli gingivale, fata de persoanele care nu au artrita.

Un studiu realizat de cercetatorii germani si publicat in Jurnalul de Parodontologie arata ca persoanele care sufera de artrita reumatoida au de opt ori mai multe sanse de a dezvolta boli ale gingiilor.

In plus, un raport prezentat in 2011 la intalnirea Ligii Europene contra Reumatismului a aratat ca din 95 de pacienti cu artrita reumatoida, 18% aveau boli gingivale severe si 32% boli gingivale moderate. Prin comparatie, doar 10-15% dintre persoanele care nu sufereau de artrita reumatoida aveau boli gingivale grave.

Legatura dintre bolile gingiilor si artrita reumatoida

Artrita reumatoida este cauza unui sistem imunitar hiperactiv. Medicii nu stiu exact care este legatura dintre artrita reumatoida si bolile gingivale, insa una dintre cauze ar putea fi reprezentata de faptul ca cele doua boli sunt provocate de inflamatii.

Inflamatia reprezinta raspunsul de protectie al sistemului imunitar la virusuri sau bacterii. In bolile autoimune, cum este si artrita reumatoida, sistemul imunitar declanseaza inflamatia gresit, desi nu sunt virusi sau bacterii cu care sa lupte. In cazul artritei reumatoide, inflamatia provoaca umflarea articulatiilor si dureri aprige.

Dr. Zashin, profesor la Universitatea din Texas, precizeaza ca este posibil ca sistemul imunitar sa fie stimulat de infectiile de la nivelul gingiilor, ceea ce ar putea provoca o serie de inflamatii ale articulatiilor. Asadar, potrivit dr. Zashin, controlul inflamatiilor gingivale printr-o ingrijire dentara mai buna ar putea juca un rol esential in reducerea severitatii artritei reumatoide.

In plus, in sprijinul acestei recomandari vine un studiu publicat tot in Jurnalul de Parodontologie, care a aratat ca persoanele care suferau de o forma severa de artrita reumatoida si si-au rezolvat problemele gingivale au simtit o ameliorare a durerilor articulare.

Ingrijirea dentara pentru persoanele care sufera de artrita reumatoida

Bolile gingivale variaza de la gingivita, o forma usoara care provoaca inflamarea gingiilor, pana la forme mai grave, cum ar fi parodontita, in care inflamatia afecteaza tesutul osos. Unele persoane care sufera de artrita reumatoida pot dezvolta si sindromul Sjogren, o boala autoimuna a glandelor, care provoaca uscarea gurii si creste riscul aparitiei cariilor.

In cazul gingivitei, aceasta poate fi tratata cu ajutorul unei ingrijiri dentare corespunzatoare. In schimb, persoanele cu afectiuni gingivale grave au nevoie de tratament de la un medic specialist.

Dr. Zashin recomanda medicilor reumatologi sa includa in recomandarile lor pentru tratarea artritei reumatoide si ingrijirile dentare corespunzatoare.

In unele cazuri, persoanele care sufera de artrita reumatoida au uneori dificutati in a mentine o buna igiena orala, intrucat boala poate afecta articulatiile mainilor, facand ca periajul si folosirea atei dentare sa fie procese dificile. In aces caz, periutele dentare electrice pot reprezenta o solutie.

Sursa foto: exetermc.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare