Boli

#prevenire cancer de san #prevenire cancer #cancer #cancer de san

Obiceiuri zilnice care reduc riscul de aparitie al cancerului de san

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer depistata in randul femeilor. Cauzele care duc la aparitia acestuia sunt numeroase, de la alimentatie deficitara, la stres, lipsa de miscare si poluare. Conform statisticilor oferite de World Cancer Research Fund International o viata sanatoasa poate preveni aparitia acestei boli. Iata o serie de obiceiuri care reduc riscul aparitiei cancerului de san.

Consuma zilnic fructe si legume!

Studiile au dovedit ca o dieta echilibrata scade riscul de dezvoltare a celulelor cancerigene. Fructele si legumele sunt bogate in nutrienti care sustin buna functionare a organelor vitale. Acesti nutrienti impiedica formarea si dezvoltarea celulelor cancerigene in organism. Un studiu realizat de International Journal of Cancer evidentiaza si accentueaza importanta consumului de fructe si legume in procesul de prevenire a dezvoltarii cancerului de san. 

Inconjoara-te de verdeata

Un studiu realizat recent de International Journal of Hygiene and Environmental Health a scos la iveala ca femeile care locuiesc in vecinatatea parcurilor sau in preajma padurilor sunt mai putin predispuse la cancer de san. Acelasi studiu a scos la iveala ca femeile care locuiesc in regiuni cu potential agricol (urban si rural) au sanse mai ridicate sa sufere din pricina acestei boli.

Mergi periodic la control!

Nu trece peste mamografia anuala, chiar daca starea de sanatate este buna. Dupa varsta de 35 de ani ecografia mamara trebuie realizata in fiecare an. Aceasta este cea mai simpla si mai sigura metoda pentru depistarea din timp a celulelor anormale si a nodulilor. Tine minte cancerul de san nu este dureros, actioneaza in tacere si nedepistat din timp este fatal!

Daca sezisezi ceva anormal nu ezita sa mergi la specialist!

Micile iritatii din jurul sanului, scurgerile anormale sau inrosirile persistente pot fi semne ale cancerului de san. Nu ezita sa ceri sfatul specialistului cand detectezi ceva anormal cu sanii tai. Chiar daca  simptomele nu indica cancer de san este important sa iei atitudinea si sa investighezi minutios orice anomalie.

Spune NU preparatelor procesate

Mancarea si bautura pe care le consumam sunt in opinia specialistilor principalii factori care duc la modificarea metabolismului si a structurii celulare. Cele mai numeroase forme de cancer sunt determinate de aditivii si chimicalele din alimentele procesate. Obiceiul de a nu consuma alimente procesate este unul sanatos. Printre alimentele care nu fac bine organismului se numara cele congelate, de tip nuggets, mancarurile instant, mezelurile, sucurile cu acid, dulciurile.

Gateste cu ulei de masline

Dieta mediteraneana este cunoscuta pentru beneficiile pe are le aduce organismului. Unul dintre ingredientele cheie care creste durata de viata si sustine sanatatea este uleiul de masline. Obiceiul de a gati cu ulei de masline este unul ce te poate ajuta in lupta de prevenire a cancerului de san. Acest aliment este bogat acizi grasi esentiali care intaresc organismul. Un studiu realizat in Spania de JAMA Internal Medicine a dovedit ca femeile care gatesc cu ulei de masline au cu 62% mai putine sanse sa dezvolte cancer de san fata de cele ce consuma alte tipuri de uleiuri. 

Savureaza cafeaua de dimineata

Un studiu realizat recent a demonstrat ca incidenta cancerului de san este mai mica in randul consumatorilor de cafea, decat in randul oamenilor care nu au acest obicei. Celebra bautura este bogata in antioxidanti care imbunatatesc activitatea metabolismului celular. Acesti compusi au rolul de a neutraliza radicalii liberi din organism fapt ce impiedica dezvoltarea celulelor cancerigene.

Mananca mere in fiecare zi

Proverbul conform caruia un mar pe zi tine doctorul departe s-a dovedit a fi adevarat. Studiile realizate de specialistii in nutritie de la Cornell University au dovedit ca aceste fructe sunt bogate in compusi triterpenici care impiedica dezvoltarea celulelor cancerigene. 

Consuma nuci de cate ori ai ocazia

Dimineata la micul dejun, la pranz in salata sau seara la gustare mananca nuci! Sunt bogate in acizi grasi esentiali si au grasimi valoroase pentru organism care incetinesc dezvoltarea celulelor cancerigene. Cercetarile realizate de nutritionistii Universitatii West Virginaia au demonstrat ca antioxidantii din fructele oleaginoase scad rata de dezvoltare a cancerului de san.

Completeaza stocul de vitamina D

Studiile realizate de-a lungul anilor au dovedit ca vitamina D are rol important in procesul de prevenirea a cancerului de san. Aceleasi cercetari au scos la iveala ca  femeile care au in organism o cantitate mai mare de vitamina D sunt mai putin predispuse sa dezvolte cancer de san fata de cele ce au deficit. Astfel in lunile de toamna si iarna poti apela la alte surse de vitamina D pentru a-ti reface stocul. 

Limiteaza consumul de alcool

Alcoolul este un factor care determina modificari majore la nivel celular si metabolic. Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca femeile care consuma cu regularitate alcool sunt mai predispuse la cancer de san decat cele ce consuma ocazional. Nu ezita sa servesti o limonada sau un ceai din plante cand te intalnesti cu prietenele, minimizezi astfel riscul de a dezvolta cancer de san.

Participa la activitati sportive

O viata activa este una sanatoasa. In afara de un tonus bun vei beneficia de o atitudine pozitiva, vei fi mai energica si mai bine dispusa. Obiceiul de a face sport este unul care sustine functionarea normala a organismului si previne instalarea bolilor degenerative si a cancerului de san.

Aceste obiceiuri marunte sunt esentiale pentru a benefica de o stare de sanatate cat mai buna. Nu doar ca te vei simti mai bine din punct de vedere fizic, dar vei avea o stare de spirit pozitiva si vei lupta eficient impotriva acestei maladii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare