Boli

#omicron #adrian marinescu #medicul Adrian Marinescu

Medicul Adrian Marinescu explica simptomele noii variante Omicron. Cum se manifesta si cat de agresiva este

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical Institutul "Matei Bals", a explicat ce simptome prezinta noua varianta a coronavirusului aparuta in Africa si cat de periculoasa este aceasta fata de variantele precedente.

 

"In primul rand, trebuie sa spunem foarte clar, dupa doi ani de pandemie, stim ca virusul nu are granite. Pe de alta parte, e situatia fericita in care identificam niste cazuri. Sunt cazuri de import. Marea problema pe care o avem acum este sa nu se ajunga la o transmitere comunitara, ceea ce se face acum si aceste masuri care deja se iau, nu doar in Romania. Sunt categoric cele mai corecte, sa impiedicam transmiterea comunitara.

Faptul ca sunt in general forme usoare, si aceaste date le avem si din Africa de Sud si de celelalte cazuri din lume, care sunt izolate, e de asemenea un lucru care e de asemenea bun.

S-ar putea sa vorbim de o varianta virala care se transmite usor, dar, care vine, in cele mai multe cazuri cu forme mai mult decat usoare. Nu avem alte lucruri de facut. E aceeasi modalitate de trasmitere. Deocamdata nu exista o varianta de vaccin care sa fie in mod clar eficienta intr-un procent mare. Si vaccinurile actuale fac ceea ce este de fapt important, ca o mare probabilitate impiedica aparitia complicatiilor a formelor severe. Imunitatea pe care populatia a obtinut-o ne va fi de mare ajutor si pentru varianta Omicron. Deci e clar ca lucrurile de aici ar trebuie sa plece.

Medicul atrage atentia ca persoanele vulnerabile trebuie protejate mai mult, chiar daca din datele culese pana acum varianta Omicron nu pare sa fie una mai agresiva.

La momentul acesta, tratamentul nu difera. Sigur, trebui sa vedem daca aceste terapii pe care le avem in momentul de fata, vor avea aceeasi eficienta. Ce este clar este ca vom avea grja de persoanele vulnerabile, pentru ca ele sunt cele care vor putea face fata forme severe.

Speram ca de aceasta data, sa vorbim de o varianta care este mai putin agresiva, si atunci, lucrurile vor fi mai simple. Practic, daca vom avea o imunitate prin vaccinarea pe care am facut-o, plus lucrurile noi care vor veni, inclusiv varianta de vaccin, care probabil ca va veni la inceputul anului viitor, poate ca reusim sa transformam ceea ce ne dorim demult, sa transformam infectia cu SARS-CoV-2 intr-un guturai, si atunci lucrurile vor fi mult mai echilibrate.

Ce simptome are tulpina Omicron

E greu sa tragem o concluzie, fiind doar cazuri izolate. Daca ne uitam la ceea ce spun doctorii din Africa de Sud, se merge in general pe simptomatologie usoara. Cele mai multe dintre forme au fost usoare: durere de cap, stare generala modificata. Practic, un aspect pseudo-gripal. Sigur, ramane de vazut in viitorul apropiat, cand ea se va extinde, sa speram ca nu se va intampla intr-o mare masura", a spus dr. Adrian Marinescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare