Boli

# medicamente retrase de pe piata #medicamente retrase #hipertensiune

Medicamente retrase de pe piata din Romania! Risc de cancer

Mai multe medicamente au fost retrase de pe piata. Este vorba despre medicamente pentru hipertensiune arteriale vandute sub trei denumiri diferite.

 

Compania Pfizer a decis retragerea Accuretic si a celor doua versiuni generice ale sale distribuite de Greenstone - comprimatele quinapril si hidroclorotiazida si comprimatele quinapril HCI/hidroclorotiazida. Acestea sunt utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, afectiune care creste riscul de potentiale evenimente cardiovasculare periculoase, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Pfizer a luat decizia de a retrage voluntat medicamentele care contin niveluri mai mari de nitrozamine, acestea prezentand riscul de imbolnavire cu cancer. Cu toate acestea, compania a precizat intr-un comunicat ca „nu exista niciun risc imediat pentru pacientii care iau acest medicament”.

„Nitrozaminele sunt comune in apa si alimente, inclusiv in carnea cruda si cea la gratar, lactate si legume. Toata lumea este expusa la un anumit nivel de nitrozamine. Aceste impuritati pot creste riscul de cancer daca oamenii sunt expusi la ele peste niveluri acceptabile pe perioade lungi de timp”, a precizat Pfizer in comunicat, potrvit ziare.com.

Nitrozaminele pot fi introduse in medicamente neintentionat, in momentul in care anumite reactii chimice au loc in productie. 

Distribuitorii si vanzatorii ar trebui sa inceteze utilizarea si distribuirea si sa „puna imediat in carantina produsul”, se mai arata in comunicat. 

Totodata, Pfizer le recomanda pacientilor care iau aceste medicamente sa consulte medicul de indata pentru optiuni alternative la tratament. 

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare