Boli

#sanatate plamani #boli plamani #coronavirus #plamani #fumat

"Luna sanatatii plamanilor" – cum sa ai grija de sanatatea plamanilor tai

Societatea Romana de Pneumologie demareaza, pe 18 noiembrie, chiar de Ziua Mondiala a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), o noua campanie de informare si educare a publicului larg cu privire la importanta depistarii precoce a tuturor afectiunilor legate de patologia pulmonara, sub sloganul „Avem grija de sanatatea plamanilor dumneavoastra”.

 

Alegerea si declararea lunii noiembrie ca „Luna sanatatii plamanilor” nu este deloc intamplatoare, fiind si luna in care sunt marcate si alte doua date importante: Ziua Mondiala a Pneumoniei (12 noiembrie) si Ziua Nationala fara Tutun (19 noiembrie).

Denumita si boala cu mai multe fete, bronhopneumopatia obstructiva cronica este o boala care afecteaza, pe rand, toate organele. Din pacate, mai mult de jumatate dintre pacientii care sufera de BPOC nici nu stiu ca sunt bolnavi, dat fiind faptul ca simptomele ei timpurii pot fi usor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale inaintarii in varsta (tuse, productie cronica de sputa, senzatie de sufocare, oboseala).

Bronhopneumopatia obstructiva cronica este o boala care variaza de la bronsita pana la emfizem pulmonar. La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc este fumatul, insa boala poate fi cauzata si de expunerea indelungata la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd). Expertii preconizeaza ca, intr-un interval relativ scurt de timp, BPOC va deveni a treia cauza de deces din lume, depasind alte afectiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala.

”Pneumonia este o afectiune inflamatorie ce poate evolua cu forme grave atat pentru cei mici, cat si pentru adulti. Anual sunt raporatate peste 4 milioane decese datorate acestei afectiuni, conform statisticilor OMS. Cei mai afectati de pneumonie sunt copiii, varstnicii si persoanele cu diverse afectiuni cronice (afectiuni cardiace, BPOC, diabet zaharat etc. Tratam pneumoniile, dar le putem si preveni! Vaccinarea antipneumococica dar si vaccinarea antigripala efectuate la timp sunt cele mai eficiente metode de preventie, cu atat mai mult in aceasta perioada de pandemie. Vaccinam si salvam vieti. Vaccinarii i se alatura, ca masuri de preventie, igiena corespunzatoarea a mainilor, reducerea poluarii aerului, alimentarea la san a nou-nascutului” precizeaza prof. dr. Roxana Maria Nemes, presedintele Societatii Romane de Pneumologie 2020-2024.

Societatea Romana de Pneumologie si-a facut un scop in sine din sensibilizarea populatiei in ceea ce priveste impactul tuturor afectiunilor pulmonare asupra sanatatii, constientizarea gravitatii acestora si diseminarea informatiilor cu privire la importanta tratamentului corect si la timp. Cu atat mai mult cu cat este ingrijoratoare cresterea dramatica a numarului de decese cauzate de afectarea pulmonara, fie ca urmare a infectarii cu SARS CoV2, fie din alte cauze.

„Ziua Mondiala a BPOC in Romania se afla anul acesta la a 12-a editie. Mesajul ghidului GOLD, mesajul tuturor expertilor in acest an este O viata mai buna pentru fiecare pacient cu BPOC. Persoanele cu BPOC sever pot avea un risc mai mare de complicatii Covid-19. Daca cineva cu BPOC contacteaza noul coronavirus, spitalizarea poate fi mult mai probabila. Mesajul nostru, al Societatii Romane de Pneumologie, pentru pacientii cu BPOC, in contextual pandemiei, este unul ferm si foarte simplu: sa-si mentina terapia zilnica inhalatorie, astfel incat boala sa poata fi tinuta sub control. Repet, pacientii cu BPOC trebuie sa-si ia tratamentul inhalator in fiecare zi” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie 2016-2020.

Campania de informare, adresata publicului general, se va desfasura exclusiv online, din cauza contextului pandemic actual generat de COVID-19. Astfel, pana la finalul acestei luni, vor fi realizate mesaje video de constientizare a impactului bolilor respiratorii asupra calitatii vietii, mesaje ce vor fi difuzate atat pe site-ul si pagina Facebook a Societatii Romane de Pneumologie, pe  pe pagina www.desprebpoc.ro, cat si pe pagina Facebook si canalul YouTube ale Pacientul 2.0, asa incat informatiile sa ajunga la cat mai multe persoane.

Specialistii atrag atentia in mod deosebit asupra efectelor nocive pe care le are fumatul, indeosebi in contextul pandemic actual, studiile demonstrand faptul ca fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de infectie cu noul coronavirus.

”Fumatul ramane eternul factor de risc sau cauzal pentru o multitudine de afectiuni respiratorii dar si pentru multe alte boli apartinand altor specialitati. In contextul pandemiei actuale, fumatorul care se confrunta cu problemele induse de COVID 19 fumeaza mai mult, are mai putin acces la serviciile de consiliere iar afectiunile respiratorii induse sau intretinute de tabagism nu-i mai par asa accesibile si nici prioritare ca solicitare. Si totusi, efectele induse de tutun raman, se potenteaza in timp, si lor li se alatura si celalalte consecinte ale unor oferte asa zise «sanatoase» din partea industriei tutunului precum tutunul incalzit sau tigara electronica. Si totusi, sa nu uitam ca masca - un element de maxima protectie individuala - si gesturile pe care le presupune fumatul sensibilizeaza fumatorii si induce un risc suplimentar de infectare cu COVID 19”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Sectiunii de Somnologie a Societatii Romane de Pneumologie.  

Pneumologii reamintesc faptul ca spirometria ramane cea mai importanta metoda de diagnosticare si investigare a functiei pulmonare, recomandata nu doar categoriilor aflate la risc, ci si tuturor celor care inteleg sa aiba grija de sanatatea plamanilor lor.

„Pana in prezent sunt numeroase dovezi care demonstreaza ca fumatul este asociat cu o severitate crescuta a bolii si deces la pacientii spitalizati cu COVID-19.

De asemenea, fumatorii de tutun sunt mai vulnerabili la infectarea cu virusul SARS-Cov 2, deoarece actul de a fuma implica contactul degetelor si eventual a tigarii contaminate, cu buzele, ceea ce creste posibilitatea de transmitere a virusului de la mana la gura. Si consumul de narghilea implica adesea impartirea intre mai multi consumatori, facilitand transmiterea virusului in comunitate. In plus, fiind incurajata munca la domiciliu, o buna parte din fumatori cresc involuntar consumul de tutun, neexistand interdictii.

Totusi, in aceasta perioada, au existat si fumatori care si-au pus serios problema renuntarii la fumat, fiind constienti de riscurile suplimentare la care se expun. Desi nu este atat de facil accesul la un centru de renuntare la fumat, se recomanda pe perioada pandemiei consilierea telefonica, liniile telefonice de suport, consiliere psihologica, terapie de substitutie nicotinica.“, explica Dr. Monica Marc - Presedintele Sectiunii de Tabacologie a Societatii Romane de Pneumologie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare