Spanacul, caci despre el este vorba, este o sursa bogata de fibre si vitamine. In plus, are numeroase beneficii asupra sanatatii organismului, ajutand la combaterea ulcerului, dar si la preventia unor boli grave precum cancerul.
Spanacul, o leguma sanatoasa
Informatii nutritionale
Informatii nutritionale pentru 100 de grame de spanac crud:
- Calorii: 23
- Apa: 91%.
- Proteine: 2,9 grame
- Carbohidrati: 3,6 grame
- Zahar: 0,4 grame
- Fibre: 2.2 grame
- Grasimi: 0.4 grame
Vitamine si minerale
Spanacul este o sursa excelenta de multe vitamine si minerale, printre care:
- Vitamina A. Spanacul este bogat in carotenoizi, pe care organismul dumneavoastra ii poate transforma in vitamina A.
- Vitamina C. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic care promoveaza sanatatea pielii si functia imunitara.
- Vitamina K1. O vitamina este esentiala pentru coagularea sangelui.
- Acid folic. Cunoscut si sub numele de acid folic sau vitamina B9, acest compus este vital pentru femeile insarcinate si esential pentru functia celulara normala si cresterea tesuturilor.
- Fier. Spanacul este o sursa excelenta a acestui mineral esential. Fierul ajuta la crearea hemoglobinei, care aduce oxigenul in tesuturile organismului.
- Calciu. Acest mineral este esential pentru sanatatea oaselor si o molecula de semnalizare cruciala pentru sistemul nervos, inima si muschii dumneavoastra.
Spanacul contine, de asemenea, alte cateva vitamine si minerale, inclusiv potasiu, magneziu si vitaminele B6, B9 si E.
Beneficiile spanacului pentru sanatate
Spanacul este extrem de sanatos si ajuta la tratarea si prevenirea a numeroase boli grave. In plus, s-a demonstrat ca imbunatateste stresul oxidativ, sanatatea ochilor si tensiunea arteriala.
Ajuta la vindecarea ulcerului
Stim cu totii ca alimentatia are un rol important in prevenirea numeroaselor boli, dar si in tratarea acestora. Ulcerul peptic este una dintre ele.
Ulcerul peptic se dezvolta in urma distrugerii mucoasei gastrice sau duodenale. Aceasta leziune se produce din cauza acidului gastric sau sucului digestiv.
Specialistii sustin ca spanacul este benefic pentru afectiunile gastrice, deoarece substantele pe care le contine actioneaza ca un pansament gastric reducand inflamatia.
Spanacul ajuta organismul sa se vindece rapid in cazul in care suferi de ulcer sau gastrita.
Prevenirea aparitia cancerului
Spanacul contine doua componente, MGDG si SQDG, care pot incetini cresterea cancerului.
Intr-un studiu, acesti compusi au ajutat la incetinirea cresterii tumorilor la nivelul colului uterin al unei persoane. De asemenea, au scazut dimensiunea tumorii.
Mai multe studii efectuate pe oameni, au leagat consumul de spanac de un risc redus de cancer de prostata. Consumul acestei frunze verzi poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului de san. De asemenea, un studiu efectuat pe animale noteaza ca spanacul ar putea suprima formarea cancerului.
In plus, spanacul contine o cantitate mare de antioxidanti, care pot combate si cancerul.
Imbunatateste tensiunea arteriala
Spanacul contine cantitati mari de nitrati, care s-au dovedit a ajuta la moderarea nivelului tensiunii arteriale si la scaderea riscului de boli de inima.
Un studiu efectuat pe 27 de persoane a constatat ca un consum regulat de spanac a redus efectiv nivelul tensiunii arteriale. Alte cateva studii au observat efecte similare, indicand ca spanacul stimuleaza sanatatea inimii.
Previne stresul oxidativ
Radicalii liberi sunt produse secundare ale metabolismului. Acestia pot provoca stres oxidativ, care declanseaza imbatranirea accelerata si creste riscul de cancer si diabet. Cu toate acestea, spanacul contine antioxidanti, care lupta impotriva stresului oxidativ si ajuta la reducerea daunelor pe care acesta le provoaca.
Imbunatateste sanatatea ochilor
Spanacul este bogat in zeaxantina si luteina, care sunt carotenoidele responsabile de culoarea verde a acestuia, dar si a altor legume. Ochii umani contin, de asemenea, cantitati mari din acesti pigmenti, care ii protejeaza de daunele cauzate de lumina soarelui. In plus, mai multe studii indica faptul ca zeaxantina si luteina actioneaza pentru a preveni degenerescenta maculara si cataracta, care sunt cauze majore de orbire. Acesti compusi pot fi chiar capabili sa inverseze daunele existente.