Boli

#interventii chirurgicale #medicina #inovatii

Inovatii in medicina: avantajele interventiilor chirurgicale minim invazive

Necesitatea unei operatii chirurgicale sperie majoritatea pacientilor, deoarece o astfel de interventie este complexa si presupune o recuperare dificila. Putini stiu, insa, ca medicina a evoluat foarte mult, iar tehnologia a permis dezvoltarea unor noi solutii terapeutice, cu eficienta crescuta si mai avantajoase pentru pacient. Desi multe persoane au auzit despre chirurgia minim invaziva, putine stiu ce implica aceasta. Interventiile chirurgicale minim invazive sunt proceduri de ultima generatie, care se efectueaza folosind tehnologia moderna. Multe afectiuni cu indicatie pentru interventie chirurgicala pot fi tratate prin tehnici minim invazive. Spre deosebire de interventiile chirurgicale clasice, cele minim invazive au o serie de avantaje pentru pacient. Afla care sunt avantajele chirurgiei minim invazive.  

Precizie

Datorita tehnologiei moderne, tratamentul chirurgical poate fi efectuat tintit, fara a fi nevoie de traumatizarea tesuturilor din jur. In cazul oricarei operatii clasice, inciziile sunt mari si trebuie indepartate mai multe straturi de tesuturi, pentru a accesa zona afectata. In chirurgia minim invaziva, se utilizeaza instrumente mici, care sunt ghidate cu ajutorul camerelor video sau aparatelor cu raze X. Neuronavigatia este o tehnologie utilizata in chirurgia minim invaziva la nivelul creierului si coloanei vertebrale. Aceasta are rolul de a gasi traseul optim pe care medicul trebuie sa il urmeze, pentru a accesa cat mai usor zona de tratat. Cu ajutorul tuturor acestor instrumente, tratamentul chirurgical minim invaziv are o precizie milimetrica.

Traume minime

Datorita faptului ca inciziile realizate sunt de mici dimensiuni, traumatizarea tesuturilor din jur este minima. Chirurgia minim invaziva urmareste sa pastreze cat mai bine integritatea tesuturilor adiacente zonei tratate.

Rezultate estetice

Cicatricile dupa operatie sunt deseori un motiv de ingrijorare pentru multi pacienti, deoarece semnele raman vizibile pentru tot restul vietii. Incizii de mici dimensiuni inseamna cicatrici mai putin vizibile. De asemenea, unele proceduri minim invazive folosesc orificii naturale (nas, vagin, cavitate bucala) pentru a ajunge la zonele afectate, fara a fi nevoie de folosirea bisturiului. In cazul neurochirurgiei minim invazive, nu este nevoie de raderea parului pentru a efectua o interventie. Astfel, rezultatele sunt mai estetice, spre deosebire de interventiile chirurgicale clasice.

Riscuri minime

Deoarece inciziile sunt mici, riscul de hemoragie si alte complicatii in timpul procedurii este redus. De asemenea, si riscul de complicatii post-operator, cum ar fi cel de infectii, este mai mic decat in cazul procedurillor chirurgicale clasice. Bineinteles, riscul de a dezvolta o reactie adversa la anestezicul utilizat ramane acelasi.

Confort postoperator

Durerile sunt minime dupa interventiile chirurgicale minim-invazive, pacientul avand un grad ridicat de confort. Astfel, necesitatea de a utiliza analgezice este mai redusa. De asemenea, de multe ori se utilizeaza fire resorbabile, care nu trebuie scoase dupa o anumita perioada de timp.

Recuperare rapida

Recuperarea dupa interventiile chirurgicale minim invazive este semnificativ mai usoara decat in cazul chirurgiei clasice. Inciziile de mici dimensiuni se vindeca rapid si permit reluarea miscarilor fizice obisnuite la scurt timp dupa operatie. In timp ce in cazul operatiilor chirurgicale conventionale este nevoie de repaus prelungit la pat, dupa o operatie minim invaziva pacientul poate reveni rapid la activitatile de zi cu zi. Multe proceduri chirurgicale minim invazive necesita spitalizare de o singura zi, pacientul fiind externat in aceeasi zi dupa efectuarea interventiei.

Trebuie sa stii ca procedurile minim invazive nu se efectueaza oriunde. Daca vrei sa optezi pentru o interventie minim invaziva, apeleaza la centre specializate in chirurgie minim invaziva sau ia legatura cu medici care efectueaza astfel de interventii, cum ar fi Dorin Bica, medic primar neurochirurg.

In concluzie, interventiile chirurgicale minim invazive au o serie de beneficii pentru pacienti. Totusi, trebuie sa stii ca unele afectiuni nu pot fi tratate minim invaziv, uneori fiind absolut necesara operatia chirurgicala traditionala.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare