Boli

# diferentiere halate medicale # importanta halate medicale #halate medicale

Halatele medicale - De ce sunt importante si cum se diferentiaza?

Ca simpli pacienti, asociem halatele medicale cu mediile spitalicesti sau cu expertiza pe care un medic o poate oferi. Exista insa si un rol practic al acestora pentru medici si asistente? Ei bine, aceasta uniforma reprezinta mai mult decat o simpla nota distinctiva a celor care au grija de sanatatea noastra. Despre importanta halatelor in actul medical, vorbim pe larg in randurile de mai jos.

Halatul alb - uniforma traditionala a medicilor

Acesta este purtat de mai bine de un secol de toti cei care practica medicina, in toate formele sale. Halatul alb a fost pentru prima data utilizat (ca uniforma specifica in munca de zi cu zi) de celebrul doctor Jeffrey P. Gold. Inainte de lansarea acestui trend, medicii preferau sa poarte uniforme inchise la culoare (negrul era in topul preferintelor), pentru ca transmiteau mult mai bine ideea de sobrietate si profesionalism.

In ultimii ani, medicii si asistentele au inceput sa poarte halate medicale in culori mult mai prietenoase (mai ales in cazul specialistilor pediatri). Acest lucru se datoreaza faptului ca studiile recente, realizate de American Medical Association pe pacienti de varste diferite, arata faptul ca nuante precum albastr, verde, lila sau galben sunt mai putin asociate cu durerile sau starile de rau, caracteristice afectiunilor medicale.

De ce poarta doctorii si asistentele halate medicale?

Acestea asigura o serie de avantaje celor care le imbraca zilnic, pe care ti le prezentam putin mai jos:

1. Buzunarele incapatoare

Halatele medicale traditionale sunt purtate in timpul vizitelor medicale, in saloane sau in timpul consultatiilor de rutina efectuate in cabinetele medicale. In toata aceasta activitate dinamica (ce se intinde cateodata pe mai multe etaje sau sectii ale spitalului), medicul trebuie sa aiba la el diferite instrumente medicale, pixuri, retete sau chiar telefonul mobil. Buzunarele largi ale halatelor medicale le permit medicilor sa fie practici si pregatiti cu instrumentele de baza pentru realizarea controalelor de rutina, oriunde si oricand.

2. Rezistente la spalari cu apa fierbinte

Halatele medicale trebuie sa fie rezistente atat impotriva uzurii ce apare in timp, cat si impotriva temperaturilor inalte la care trebuie spalate. Spitalele sunt medii in care bacteriile spitalicesti se inmultesc extrem de rapid. DIn acest motiv, uniformele medicale trebuie supuse in permanenta unui proces de igienizare, prin spalarea si uscarea acestora (pentru cel putin 30 de minute) la temperaturi ridicate.

Hainele realizate din materiale precum inul, matasea sau lana se pot deteriora imediat, in urma unei astfel de spalari. In schimb, halatele medicale de buna calitate, realizate din tercot, polyester si bumbac, sunt rezistente la uzura si spalari multiple, chiar si la temperaturi de peste 60-70° C.

3. Rol motivational pentru medici, asistente si pacienti

Cum spuneam si mai sus, aceasta uniforma medicala este un semn distinctiv, ce ofera pacientilor certitudinea ca se afla pe maini bune. La polul opus, atunci cand imbraca halatul medical, medicii si asistentele sunt mult mai motivati in activitatea pe care o desfasoara, pentru ca halatul le ofera increderea ca sunt oamenii potriviti la locul potrivit, atunci cand pacientii au nevoie de ajutorul lor.

Un halat medical este mai mult decat o simpla uniforma de serviciu. Aceasta piesa vestimentara anunta prezenta unui specialist intr-un salon sau pe holurile unui spital, oferind incredere pacientilor si confort celor care il poarta. Un simplu click aici te poate aduce chiar astazi mai aproape de halatul medical potrivit pentru activitatea ta. Vei gasi o gama variata de modele si culori, pentru o arie larga de specializari - pediatrie, medicina veterinara, SPA - la cele mai convenabile preturi!

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare