Ceaiul rooibos este obtinut prin fermentarea frunzelor, ceea ce ii ofera culoarea rosu-maronie. Acesta nu contine cofeina si abunda in antioxidanti, compusi fenolici, dar si minerale precum zinc, cupru, calciu, mangan, magneziu si potasiu. Este un inlocuitor excelent al ceaiului verde sau negru, poate fi consumat la orice ora din zi sau seara, inainte de culcare, si poti gasi ceai rosu la pret avantajos.
Ceai Rooibos - Pentru ce este bun?
Atat adultii cat si copiii se pot bucura de beneficiile ceaiului rooibos. Acesta are proprietati antispasmotice, antiinflamatoare si antialergenice, imbunatateste circulatia sanguina, sustine sanatatea oaselor si le este recomandat inclusiv celor care au intoleranta alimentara.
Ceaiul rooibos poate fi folosit pe cale interna, externa, dar si la prepararea unor feluri de mancare. De asemenea, previne imbatranirea prematura si intareste sistemul imunitar. Are efecte benefice si asupra mentinerii abilitatilor noastre cognitive, stimuland concentrarea si atentia.
Ceaiul rosu mai este folosit ca remediu impotriva alergiilor si astmului. Calmeaza crampele abdominale, atenueaza colicii copiilor si sustine somnul odihnitor. Rooibos poate fi consumat oricand, dar multe persoane aleg sa-l bea inainte de culcare, datorita efectului sau relaxant.
Conectat cu abilitatea ceaiului rooibos de a imbunatati sanatatea inimii, este efectul sau asupra diabetului. Testat pentru diabet, ceaiul rosu a aratat "potential terapeutic semnificativ, atat pentru prevenirea diabetului, cat si pentru efectele sale asupra bolii deja in desfasurare", potrivit unei cercetari publicate in The Journal of Traditional and Complementary Medicine.
Ceaiul rooibos poate fi administrat si sugarilor, pentru ca nu contine cofeina. Prezinta proprietati sedative, fiind recomandat persoanelor predispuse la stari de anxietate si depresie, dar si pacientilor cu risc de litiaza renala.
Ceaiul rosu poate fi inclus in diete, ajutand la metabolizarea mai rapida, prevenind formarea celulitei si contribuind la pierderea in greutate.
Ceai Rooibos - Preparare
Modul de preparare este foarte simplu, ca in cazul unui ceai obisnuit. Se pune apa la incalzit, se adauga o lingurita de ceai rosu pentru fiecare cana, se toarna apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de trei – patru minute. Cu cat il vei lasa mai mult la infuzat, culoarea se va intensifica si aroma va deveni mai puternica. Daca in cazul ceaiului negru timpul de infuzie este foarte scurt, fiindca acesta prinde gust amar, rooibosul poate fi lasat oricant, iar infuzia rezultata poate fi amestecata cu lapte, miere sau lamaie, gustul natural al ceaiului fiind dulce - acrisor.
Ceai Rooibos - Contraindicatii
Chiar daca nu exista contraindicatii majore, consumul regulat de cantitati foarte mari de ceai rooibos poate fi daunator. Femeile insarcinate, dar si cele care alapteaza trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma in mod regulat acest ceai.
Ceaiul rosu poate interfera cu tratamentele administrate in cazul unor afectiuni, inclusiv cu chimioterapia pentru pacientii cu cancer. De asemenea, rooibos stimuleaza producerea de hormoni estrogeni, iar studiile arata ca ar fi bine sa il evite persoanele care au cancer la san. Poate fi daunator si daca suferi de afectiuni renale sau hepatice.
Sursa foto: pixabay.com
Advertorial