Boli

# femeie 40 de ani #femeie

Femeia la 40 de ani

“Poti fi superba la 20, fermecatoare la 40 si irezistibila pentru tot restul vietii tale” - Coco Chanel.

Schimbarea prefixului si trecerea de la 39 la 40 poate sa fie un moment ingrijorator, daca nu, macar inconfortabil, pentru cele mai multe dintre femei. Spun asta pentru ca eu insumi am trecut prin asa ceva. Un sentiment de neliniste cu privire la schimbarile majore care vor interveni in viata mea, dupa aceasta varsta. Mi-ar fi placut, in acea perioada sa mi se spuna:

FII PREGATITA PENTRU ACEASTA ETAPA EXTRAORDINARA - 40 +

“Varsta este o stare de spirit. Daca nu te deranjeaza, nu conteaza.” -  Jack Benny

ACCEPTARE 

Este varsta curajului - este momentul in care poti spune: Nu mai trebuie sa dovedesc nimanui, nimic ! Am incredere in mine si in deciziile pe care le iau. O viata traita cu semnificatie este mai important decat a-ti consuma timp si energie facand comparatii. Intotdeauna va exista o alta: mai tanara, mai supla sau mai realizata profesional. 

Dar stii ceva? Asta nu mai conteaza, chiar de loc! 

“Genul de frumusete pe care mi-l doresc vine din interior, vine din putere, curaj si demnitate.” - Ruby Dee

Pentru ca identitatea ta este bine conturata, stii cine esti, care sunt valorile tale, obiectivele tale si directia in care te indrepti. Stii cum sa te confrunti cu situatiile neplacute si cum sa aplanezi conflicte pentru ca, ai deja o experienta de viata! 

Au fost lectii pe care le-ai invatat. 

Femeia la 40+ se simte curajoasa, sigura pe sine, capabila si increzatoare. Influenta ei este in crestere, in familie, la locul de munca si in societate. Iar la asta se adauga diplomatia, atat de necesara, invatata in decursul anilor. 

“Nu exista nimic mai rar si nici mai frumos ca o femeie care este pur si simplu ea insasi, confortabila cu ea insasi in imperfectiunea-i perfecta. Pentru mine aceasta este esenta adevarata a frumusetii” - Steve Maraboli

RESTART LA UN NOU STIL DE VIATA 

Este posibil ca la 30+ sa nu fi avut nici o problema cu privire la modul de alimentatie, oricat de dezordonat ar fi fost. Stiai ca dupa 2-3 zile de dieta totul revine la normal. Surpriza la 40+ este ca dietele nu mai functioneaza, corpul nu mai este chiar atat de receptiv la ele. 

Ce isi doreste corpul tau?  

Un stil de viata sanatos, pe termen lung! 

Iti voi reda cativa pasi simplii, usor de retinut, usor de urmat:

1. APA este importanta! 

Scuze de genul: uit sa beau apa, nu mai sunt admise. Lipsa hidratarii corespunzatoare, sau deshidratarea are un impact negativ in mai multe aspecte. 

  • Femeia care nu bea apa, in general, are probleme cu greutatea. De ce? Pentru ca de cate ori isi simte stomacul gol, mananca, in loc sa se hidrateze!
  • Femeia care nu bea apa suficienta are tenul si firul de par deschidratate.
  • Femeia care nu bea apa, are probleme cu constipatia.
  • Femeia care nu bea apa mai poate avea si probleme cu HTA, articulatiile, rinichii

2. MISCAREA este importanta! 

A face miscare nu mai este ceva optional sau de neglijat. Cele 30 min de miscare zilnica ( plimbare, bicicleta, exercitii acasa) te ajuta sa iti oxigenezi creierul, este un remediu antistres. Iti mareste mobilitatea, iti confera un plus de energie si buna dispozitie. Iti ofera o imunitate mai buna. 

3. ALIMENTATIA SANATOASA este importanta! 

Fara a intra in prea multe detalii despre aceasta tema, care este bine cunoscuta si indelung mediatizata. Un stil de alimentatie echilibrat si sanatos, este cel in care vei tine cont de: 

  • Combinarea sanatoasa a alimentelor
  • Frecventa meselor
  • Marimea portiilor de mancare 

Toate acestea te vor conduce intr-un punct optim in care energia si vitalitatea se combina perfect cu experienta acumulata.

Dar ce faci atunci cand lucrurile sunt total diferite? 

Te trezesti dimineata obosita, esti irascibila, simti ca nu mai ai energia mentala si fizica pe care le stiai. Puterea de concentrare parca a mai scazut, uneori esti tare uituca si te superi pe tine pentru asta. 

Dupa 40+ multe din schimbarile care au loc in corpul nostru se datoreaza schimbarilor hormonale. Aceasta nu trebuie privit ca o fatalitate: Asta este, nu se mai poate face nimic! 

Haide mai bine sa intelegem ce se intampla in corp. Estrogenul este cel mai important hormon feminin. La aceasta varsta incepe sa oscileze in mod neregulat si de necontrolat, producand diferite tulburari: 

  • Menstruatii neregulate, sau flux oscilant
  • Bufeuri
  • Probleme cu somnul 
  • Modificari de dispozitie, stres, anxietate si interes scazut pentru lucruri care alta data iti produceau placere. 

Admite ca este timpul sa ai in vedere un adaus de suplimente nutritive care iti vor ajuta corpul sa se echilibreze hormonal, cu ingrediente naturale, specifice corpului femeii.

4. INGRIJESTE-TI TENUL mai mult decat oricand! 

Este timpul sa investeti in tenul tau asa cum poate nu ai facut-o niciodata. Chiar daca tenul tau este inca frumos. Accepta faptul ca procesul de imbatranire se accelereaza si vei avea nevoie nu doar de o crema mai buna pe care sa o folosesti ocazional. Vei avea nevoie de un sistem complex de ingrijire a tenului care include urmatoarele etape: 

  • Curatirea tenului dimineata si seara. 
  • Crema de hidratare si protectie pentru zi
  • Crema de nutritie si regenerare pentru noapte. 
  • Cu o frecventa de 1-2/saptamana, aplica un gomaj si o masca nutritiva. 

ABORDAREA VESTIMENTARA 

“Nimic nu face o femeie mai frumoasa decat convingerea ca e frumoasa.” -   Sophia Loren

Nu ramane blocata in rutina vestimentatiei pe care ai avut-o in ultimii 10 ani. Intre anii 20-30 stilul de imbracaminte “flower power” de genul: “Nu prea imi pasa ce am pus pe mine, oricum arat bine” nu se mai incadreaza la 40+ 

La 40 de ani nu imbraci nimic doar pentru ca este comod, daca ceea ce imbraci nu te avantajeaza si nu te pune in valoare. 

Fie ca este vorba de lenjeria de corp, de noapte, hainele cu care te imbraci in casa. 

Tinuta cu care mergi in parc sau la cumparaturi. 

Tinuta de serviciu sau pentru a participa la un eveniment. 

Este varsta la care trebuie sa arati ingrijita, in mod natural, si nu ocazional. 

Este momentul sa constientizezi ca stii sa te adaptezi sau sa respecti un cod vestimentar. Improspateaza-ti periodic garderoba sau adauga la tinutele clasice macar un accesoriu nou. 

“Frumusetea incepe atunci cand te hotarasti sa fii tu insati.” - Coco Chanel

ACCEPTARE - IERTARE 

Pana la aceasta varsta este posibil sa fi adunat in inima ta amaraciune, frustrare sau suparare cu privire la o persoana sau o situatie care au influentat negativ viata ta. 

Amaraciunea, resentimentele, sunt ca un acid care ataca si distrug “vasul” in care se gasesc. 

In acest caz vasul este corpul tau, mintea ta. Emotiile afecteaza sistemul imunitar, in bine sau rau, de noi depinde ce fel de emotii lasam sa se produca. Emotiile negative afecteaza inima, stomacul, metabolismul, pot induce depresie si alte dezechilibre nedorite in organism. 

“Nicio frumusete nu lumineaza mai puternic ca o inima buna. Pentru ochi frumosi, cauta bunatatea in ceilalti. Pentru buze frumoase, spune numai lucruri frumoase despre ceilalti. Si pentru o postura frumoasa, calca cu increderea ca nu esti niciodata singura.” - Audrey Hepburn.

Invata iertarea ca sursa a vindecarii

Este cel mai mare bine il faci pentru tine, iar in timp, lucrul acesta are efecte in relatiile personale. Uneori este un clik: Ai decis, ai iertat, esti eliberat! 

Alteori - de cele mai multe ori - este un proces, o cautare, un obicei care necesita timp si efort. Dar rezultatele merita intotdeauna osteneala. 

“Oricat de obisnuita ar fi o femeie, daca adevarul si onestitatea sunt scrise pe infatisarea ei, ea va fi o femeie frumoasa.” - Eleanor Roosevelt.

“Caracter, inteligenta, putere, stil. Asta inseamna frumusete.” - Diane von Furstenberg.

Sursa foto: pickpik.com

Advertorial
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare