Boli

#sanatate #televizor

Efectele negative ale televizorului

Timpul petrecut in fata televizorului pare un mod perfect de a te relaxa la sfarsitul unei zile de munca sau in weekend-uri cand nu ai nimic de facut. Totusi, televizorul pe cat de mult ne atrage si ne incanta, pe atat de mult rau ne poate face.


In primul rand, persoanele care petrec multe ore in fata televizorului devin sedentare si risca sa se imbolnaveasca de obezitate. De asemenea, si sa sufere schimbari subtile in creier, dar si transformari ale corpului.


Televizorul provoaca probleme creierului


Potrivit unui raport realizat de o echipa de neurologi, s-a stabilit faptul ca statul in fata televizorului provoaca schimbari in ceea ce priveste functionarea creierului si schimbari in procesul de gandire. Cele mai multe dintre aceste schimbari si efecte apar indiferent de tipul de program  vizionat deoarece este vorba de mediul de comunicare si nu de mesajul transmis.


Tot acestia recomanda parintilor sa nu permita copiilor sub 2 ani sa se uite la televizor deoarece aceasta activitate poate afecta in mod negativ dezvoltarea creierului. De asemenea, ei sunt de parere ca televizorul nu are ce cauta in camera in care doarma un bebelus, un copil sau chiar adolescent.


Copiii care petrec mult timp la televizor risca sa dezvolte probleme de atentie pana la varsta de 7 ani, iar in urma unor studii s-a descoperit ca fiecare jumatate de ora petrecuta la televizor mareste riscul de a dezvolta astfel de tulburari.
Structura corpului are de suferit


O problema grava este cea fizica deoarece corpul sta ore in sir in aceeasi pozitie, fara a depune vreun efort fizic, avand muschii imobilizati.


Specialistii avertizeaza ca pentru unele persoane, privitul la televizor este activitatea care „fura” cel mai mult timp dupa somn si munca, insa foarte putine persoane realizeaza acest lucru.


O alta atentionare data publicitatii de cercetatorul australian David Dunstan de la Institutul pentru diabet si maladii cardiace din Melbourne spune ca „persoanele care se uita la televizor mai mult de patru ore zilnic se confrunta cu riscuri de a muri ca urmare a unor patologii diverse”. De asemenea, aceste persoane au sanse cu 80% mai mari de a suferi de boli cardiovasculare decat cele care se uita la televizor mai putin de doua ore zilnic.


Televizorul dauneaza somnului


Un numar tot mai mare de studii scoate la iveala faptul ca oamenii dorm acum mai putin si mai prost decat generatiile anterioare si ca adorm mult mai greu si se trezesc obositi din cauza televizorului. S-a descoperit ca lipsa unui somn linistit scade nivelul melatoninei din organism, hormonul somnului si al relaxarii.


Televizorul dauneaza siluetei


Este mai mult decat evident faptul ca persoanele care isi petrec foarte mult timp in fata televizorului sunt predispuse ingrasarii din cauza lipsei de efort fizic dar si din cauza faptului ca obisnuiesc sa manance continuu, fara sa realizeze acest fapt in tot timpul petrecut  la televizor.


Pentru ca aceasta activitate nu pare una periculoasa si nu este asociata decat cu buna dispozitie, a scapat oarecum de sub control, iar oamenii au uitat ca mai exista si alte posibilitati de petrecere a timpului liber.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare