Boli

#efecte adverse #contraceptive #anticonceptionale #efecte anticonceptionale #pastile contraceptive

Efecte adverse ale anticonceptionalelor

Pilulele contraceptive sunt recomandate de cei mai multi medici ginecologi pentru a regla activitatile hormonale din corpul unei femei. Pilula nu are doar efectul de a preveni o sarcina nedorita, ci regleaza menstruatia, reduce durerile premenstruale si reduce riscul de aparitie a cancerului de san.

Pe de alta parte insa, tratamentul indelungat cu pilule contraceptive are si efecte negative. Dincolo de efectele negative care apar la scurt timp de la inceperea tratamentului (greata, dureri de cap, dureri la nivelul sanilor sau sangerari), este foarte posibil ca pilula sa aiba si efecte negative pe termen lung.
 

Sangerari intre menstruatii


La cateva saptamani sau chiar luni de la inceperea tratamentului pe baza de hormoni este foarte posibil sa apara sangerarile intre menstre. Acest lucru este provocat de faptul ca organismul tau nu tolereaza foarte bine cantitatea de hormoni pe care o primeste. In aceasta situatie, singura varianta este sa renunti la pilule si sa discuti cu medicul ginecolog. In urma unor analize, acesta iti poate recomanda alte pilule sau iti poate o alta varianta de protectie impotriva unei sarcini nedorite.
 

Modificari bruste ale dispozitiei


In mod normal, pilulele anticonceptionale ar trebui sa aiba un efect usor calmant, insa daca acestea te transforma intr-o persoana irascibila si nervoasa, ar fi bine sa renunti la ele. Aceasta modificare poate fi provocata de o cantitate prea mare de hormoni care se "joaca" cu starile tale emotionale.
 

Lipsa menstruatiei


Daca la finalul foliei cu pilule contraceptive nu apare menstruatia, asa cum este firesc, inseamna ca pastilele contin o doza scazuta de esterogen si nu reusesc astfel sa stimuleze cresterea endometrului (tesutul care captuseste uterul si care se elimina la fiecare menstruatie). Astfel, este foarte posibil ca in aceasta situatie sa apara si o sarcina nedorita (doar daca a avut loc un contact sexual fara o alta metoda de protectie).
 

Depresie


Este adevarat ca depresia este o afectiune care nu apare decat foarte rar din cauza anticonceptionalelor, insa exista aceasta posibilitate. Multe femei recurg chiar si la ajutorul unui psihoterapeut, dar in urma analizelor descopera ca pilulele anticonceptionale le transformau in persoane emotive si usor depresive. Progesteronul din pastile este responsabil de aparitia depresiei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare