Boli

#carii #carie #carie dentara #expert acasa.ro #aparitie carii

Dr Lucy Visinescu, expertul Acasa.ro: Cine si ce provoaca nesuferita carie dentara?

Caria dentara, acea cavitate maronie de pe suprafata dintilor, este produsa prin demineralizarea smaltului si colonizarea tubulilor dentinari cu microorganisme patogene aerobe si anaerobe, dintre care Streptococul Mutanseste cel mai incriminat.

Putem spune astfel ca aceasta este o boala infectioasa a cavitatii bucale, odata aparuta la un dinte putand contamina toata dantura in lipsa unor masuri igienico-profilactice. Este si cea mai raspandita boala din lume, ocupand locul patru dupa cancer, bolile cardiovasculare si SIDA, cu o frecventa mai mare la populatia cu conditii de viata precare si igiena defectuoasa.

In privinta aparitiei cariei dentare au fost elaborate mai multe teorii:

Teoria viermilor, emisa in 1868 de Leber şi Rottenstein, care considerau etiologia cariei dominata de fungi pe care ii numeau "leptotrix buccalis".

Teoria septica, emisa in 1881 de Miles şi Underwood , care considerau caria produsa de microorganisme.

Teoria chemo-parazitara, emisa in 1881 de Miller, conform careia acizii produsi de bacteriile din cavitatea bucala demineralizeaza smaltul si dentina, mentionand pentru prima data etiologia bacteriana a cariei dentare.

Urmeaza o serie de cercetari in laborator prin care Gies reconfirma in 1910 etiologia bacteriana a cariei, iar in 1924Clarke identifica rolul Stretococcului Mutans si al lactobacililor in producerea cariei profunde.

In 1954-1955 un grup de cercetatori condusi de Orland face un studiu de laborator pe animale hranite cu carbohidrati si  monoinfectate cu diferite specii de bacterii. Au demonstrat astfel  ca animalele din lotul neinfectat nu au facut carii, in timp ce animalele infestate in special cu Streptococcul Mutans si  cele cu lactobacili au dezvoltat carii dentare.

Si  Fitzlgerald si Keyes au izolat streptococci din cariile hamsterilor pe care inoculandu-le apoi animalelor fara carii, le-au produs carii explozive.

De aici concluzia ca nu cantitatea de carbohidrati, ci frecventa ingerarii lor si gradul de infestare microbiana au un rol important in producerea cariei dentare. Placa bacteriana, un adevarat depozit de microorganisme, si PH-ul acid care demineralizeaza smaltul sunt alti factori importanti.

Predispozitii

Caria dentara este favorizata de o serie de factori ce depind de dinti: morfologie, structura, pozitie. Astfel, daca suprafata dintelui are santuri si gropite adanci si retentive, atunci acesta este mai slab mineralizat. Daca este pozitionat mai in spate, inghesuit sau rotit, atunci va fi mai predispus la carie. Radacinile dentare descoperite prin retragerea gingiilor, cum se intampla in boala parodontala, sunt de asemenea mai predispuse la carie, nefiind protejate de smalt, ci de un strat de cement mai slab mineralizat.

Saliva influenteaza si ea aparitia cariei prin compozitie, cantitate, vascozitate. Astfel saliva are rol protector prin proprietatile antimicrobiene si prin efectul de autocuratire realizat in conditiile unei salive fluide si in cantitate mare. Saliva vascoasa si in cantitate redusa care apare in "sindromul de gura uscata" caracteristic diferitelor afectiuni sau consecutiv unor tratamente, nu mai asigura autocuratirea si nu mai are rol protector, predispunand la carii dentare.

Dieta, dusmanul dintilor perfecti

Placa dentara, acel biofilm care se formeaza pe suprafata dintilor la aproximativ o ora dupa periaj prin aderenta  componentelor din saliva si a microorganismelor din cavitatea bucala, este principala cauza a cariilor dentare, deoarece microorganismele produc acizii ce demineralizeaza smaltul si favorizeaza  aparitia porozitatilor in care se cantoneaza alte microorganisme ce sapa adanc in structura dintelui hranindu-se cu substantele organice ale  acestuia.

Dieta poate fi si ea incriminata, prin factori fizici si chimici. Variatiile de temperatura (alternanta cald-rece), temperaturile extreme (fierbinte, gheata), alimentele lipicioase (pastele, piureurile, caramelele), alimentele acide (citricele, rosiile),  bauturile carbogazoase, in special cele dulci, sunt tot atatia factori favorizanti.

Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare