Boli

#somn #sanatate #creier #agitatie #insomnie #tehnologie #ce este semisomnia #efectele insomniei

Semisomnia, o noua boala a omului modern

Credeai sa insomnia este cea mai grava dereglare de somn? Recent, specialistii au descoperit o noua afectiune: semisomnia, caracterizata prin treziri dese in timpul noptii si dificultati de adormire. Afla mai jos daca suferi de aceasta boala a omului modern!


Ce este semisomnia

Doar 3% din populatia globului sufera de insomnie extrema, insa peste 60% se confrunta cu oboseala si probleme de somn. In plus, din cauza problemelor hormonale, femeile sunt mult mai expuse riscului de insomnie si dereglari nervoase. Expertii atrag insa atentia asupra unei noi dereglari de somn: semisomnia.

Sora mai mica a insomniei, semisomnia are o serie de efecte asupra organismului uman. Persoanele care sufera de semisomnie se confrunta cu dificultati de a adormi si de a avea un somn odihnitor. In plus, aceste persoane se trezesc de mai multe ori in timpul noptii si au dificultati de a adormi la loc. Aceste probleme apar in special in zilele obositoare sau stresante.

In plus, persoanele care sufera de aceasta tulburare pot dormi noaptea, dar somnul este neodihnitor, agitat, iar creierul ramane in permanenta activ.


Cauzele semisomniei

Oamenii s-au confruntat dintotdeauna cu stresul, insa tehnologia moderna face aproape imposibila delimitarea vietii profesionale de cea personala. Verificarea conturilor de Facebook sau shoppingul online, considerate acum modalitati de relaxare, mentin creierul intr-o permanenta stare de alerta. Astfel, atunci cand soseste ora de culcare, foarte multe persoane intampina probleme in a se relaxa si a adormi.

Reducerea surselor de lumina din camera stimuleaza productia de melatonina, un hormon al somnului, temperatura corpului scade, iar mintea si corpul se relaxeaza ceea ce permite sistemului nervos sa se linisteasca. Insa, utilizarea tehnologiilor moderne intervine in acest proces al somnului.

Ecranele stralucitoare reduc nivelul de melatonina, iar persoanele care folosesc telefonul mobil inainte de culcare adorm mult mai greu si au un somn neodihnitor.

De asemenea, verificarea conturilor de Twitter sau Faccebook mentin creierul in alerta, ceea ce duce la dereglari de somn. In mod normal, in timpul somnului, creierul proceseaza informatiile din timpul zilei, insa volumul imens de informatii din zilele noastre este mult prea dificil de procesat.

Partea creierului care se ocupa de procesarea informatiilor este relativ mica si nu poate face fata stilului de viata modern. Astfel, cu cat petrecem mai mult timp in fata calculatorului, cu atat vom adormi mai greu, iar dimineata ne vom trezi obositi.


Cum se trateaza semisomnia

Persoanele care sufera de semisomnie trebuie sa ia mici pauze de-a lungul zilei, in care sa isi odihneasca ochii. 90 de minute de privit in gol pe tot parcursul zilei sunt extrem de eficiente pentru a reduce riscul de dereglari de somn. In acest timp, nu trebuie sa aiba loc niciun fel de activitate care sa implice folosirea computerului, telefonului mobil sau a altor gadgeturi moderne.

Pentru a preveni dereglarile de somn, este important si sa consumi multa apa, care te obliga sa mergi mai des la baie si astfel sa faci mai multe pauze. De asemenea, pentru a trata semisomnia este recomandat sa consumi inainte de culcare un pahar cu lapte cald si sa stai linistit.

Inchide telefoanele mobile, computerele si alte aparate care te pot trezi. Fa o baie fierbinte inainte de somn, citeste o carte si relaxeaza-te. In plus, mergi la culcare doar atunci cand iti este somn.

Sursa foto: uk.lifestyle.yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare