Boli

#tratament malarie # simptome malarie # deces malarie #malarie

Doua persoane, ucise de malarie, in Romania. Care sunt simptomele bolii, cum se transmite si cum se trateaza

Doua persoane, infectate cu malarie, au decedat dupa ce s-au intors din vacantele petrecute in tari exotice.

 

Una dintre persoane, un barbat in varsta de 54 de ani, se afla internat in Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes”, la Terapie Intensiva.

Reprezentantii Spitalului Victor Babes din Bucuresti, au declarat ca in ultimele 24 de ore, alte doua persoane infectate cu malarie, au fost internate. Toti pacientii internati cu malarie, inclusiv barbatul decedat, au fost in vacanta, in Zanzibar. In ianuarie, 4 pacienti cu malarie au fost inernati aici. In toata tara, au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie, in trei luni.

Un alt deces provocat de malarie, a survenit in cazul sotiei presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise. Femeia a fost gasita moarta, in propria locuinta.

Potrivit INML, femeia a murit in urma infectiei cu malarie, boala de care nu stia ca sufera. Aceasta s-ar fi infectat in timpul vacantei petrecuta in Tanzania. Femeia ar fi pus simptomele pe seama unei raceli si nu a mers la medic.

Ce este malaria

Malaria este una dintre cele mai raspandite boli tropicale, cauzata de parazitii protozoari din genul Plasmodium. Aceasta boala poate fi mortala, daca nu este tratata si afecteaza in principal tarile din Africa, Asia de Sud-Est si America Latina.  

Malaria este o boala provocata de paraziti din genul Plasmodium, care sunt transmisi oamenilor prin intepatura de tantar infectat, in special de catre tantarul Anopheles.   

Ministerul Sanatatii, preciza ca „malaria este o boala infectioasa care se transmite prin intepatura de tantar (specia Anopheles), iar profilaxia consta in administrarea unor medicamente antimalarice si protectie impotriva intepaturilor de tantari”.

Care sunt simptomele

Malaria cauzeaza simptome care, initial, pot fi confundate cu cele de raceala. Acestea includ, de obicei, febra, oboseala, stari de voma si dureri de cap.

Simptomele malaria pot varia de la usoare la severe si pot include:

  • Febra
  • Frisoane
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Oboseala severa
  • Transpiratie abundenta
  • Greata si varsaturi
  • Durere abdominala
  • Diaree

In cazuri severe, malaria poate duce la complicatii grave, cum ar fi anemia severa, insuficienta renala, probleme neurologice sau chiar deces.

Cum se transmite malaria?

Malaria se transmite prin intepatura de tantar infectat. Atunci cand un tantar Anopheles se hraneste cu sangele unei persoane infectate, acesta preia parazitii din sange. Acestia se dezvolta in corpul tantarului si, daca tantarul se hraneste de la o alta persoana, sanatoasa, transmite mai departe infectia.

In plus, malaria poate fi transmisa si prin alte cai, precum transfuziile de sange infectat sau utilizarea de ace contaminate.

Este important sa stii ca malaria nu se transmite de la om la om. Exceptie fac gravidele care sunt infectate si pot transmite boala fatului, in timpul nasterii sau inainte de nastere.

Cum se trateaza malaria?

Tratamentul pentru malaria depinde de tipul de parazit si de severitatea bolii. In general, se utilizeaza medicamente antimalarice pentru a distruge parazitii si a reduce simptomele. Cele mai comune medicamente utilizate pentru tratamentul malaria includ clorochina, hidroxiclorochina, artemisinina, primachina si combinatii de acestea.

Tratamentul se administreaza doar sub supravegherea unui medic specialist si este important sa fie respectate cu strictete instructiunile de dozare si durata a tratamentului pentru a preveni recurenta bolii si dezvoltarea rezistentei la medicamente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului