Boli

#muschi #sanatate #sare #inima

Cum iti ajuta sarea organismul

Sarea este vinovata de o serie de afectiuni atunci cand este consumata in exces, insa adaugata in mancare in limite normale, acest ingredient aduce organismului tau o serie de beneficii, dar numai daca esti o persoana activa si sanatoasa.


Clorura de sodiu este o substanta indispensabila organismului, cu un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, in stimularea contractiilor musculare si in mentinerea volumului adecvat de lichide la nivelul sangelui si tesuturilor, iar consumul zilnic recomandat este de 2,4 grame. Din pacate insa, un adult consuma intr-o singura zi pana la de 5 ori mai mult, fara sa isi dea seama.


Consumul unor cantitati prea mari de sare poate provoca probleme cum ar fi retentia de apa, dar si afectiuni grave la nivelul rinichilor, astm bronsic, cancer gastric sau osteoporoza (impiedica depunerea calciului pe oase).


Totusi, atunci cand este consumata in cantitati normale, sarea are si doua beneficii importante. Iata care sunt acestea


Sarea iti mentine organele sanatoase


Sarea este esentiala pentru mentinerea sanatatii celulelor din organism, insa pentru acest lucru nu este necesara o cantitate mare. Sarea ajuta si imbunatateste activitatea inimii si ajuta la mentinerea hidratarii corpului (lipsa sarii din organism duce la eliminarea rapida a lichidelor, ceea ce provoaca deshidratarea, care poate fi destul de periculoasa).


Specialistii au facut un test asupra unui esantion de 19.000 de persoane din 33 de tari diferite, pe parcursul a 20 de ani si au descoperit ca oamenii care consuma intre 1 si 3 mg de sare in fiecare zi au inima mai sanatoasa, la fel si celelalte organe importante cum ar fi creierul sau rinichii. Totusi, medicii sustin ca femeile nu au nevoie de mai mult de 2 grame de sare pentru a satisface nevoile organismului lor.


Sarea iti intretine musculatura


Sodiul din sange te ajuta sa pastrezi muschii la un nivel cat mai bun, mai ales in timpul exercitiilor fizice.  In primul rand ca sarea impiedica deshidratarea excesiva, ceea ce inseamna ca vei transpira mai putin, dar suficient cat corpul tau sa elimine toxinele. De aceea, medicii recomanda persoanelor care fac sport, sa consume anumite produse cu sare (de exemplu covrigei) inaintea unui antrenament fizic, iar dupa acesta sa bea apa doar cat considera ca au nevoie si in niciun caz sa se forteze.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare