Boli

#picior #ciuperca #micoza #transpiratie #piele

Ciuperca piciorului, agravata de caldura

Micoza picioarelor este o infectie cutanata cauzata de aparitia ciupercilor. Acestea se gasesc in general intre cel de-al patrulea deget de la picior si degetul mic si apare frecvent odata cu aparitia caldurii. Ciupercile se pot intinde si pot afecta si celelalte degete si chiar talpa piciorului.

 

Micoza, desi este o boala specifica picioarelor, poate afecta si alte zone ale corpului. Aceasta provoaca in general neplaceri extrem de deranjante: descuamari, crapaturi si basici dureroase care se formeaza la nivelul epidermei. De asemenea, un miros foarte urat insoteste de cele mai multe ori micoza piciorului.

 

Care sunt cauzele micozei?

 

Micoza picioarelor este cauzata de ciuperci microscopice a caror forma frecventa poarta numele de „picior de sportiv”. Mai precis, este foarte des intalnita in cazul persoanelor care practica un sport si care transpira foarte tare, de aici si numele bolii.

Este o afectiune intalnita mult mai des in cazul barbatilor si din pacate este contagioasa. Se contracteaza mergand cu picioarele goale in locuri umede, purtand sosete din tesaturi sintetice care favorizeaza descuamarea pielii din cauza reducerii evaporarii transpiratiei dar in aceeasi masura purtand incaltaminte stramta care impiedica piciorul sa respire.

 

Cum se trateaza micoza picioarelor?

 

Micoza piciorului nu este periculoasa, insa creeaza o jena puternica si se trateaza in timp. Puteti scapa de aceasta afectiune cu ajutorul antimicoticelor care se prezinta sub forma unor geluri, creme sau spray-uri, acestea aplicandu-se direct pe zona infectata. Insa, nu este suficient doar sa se trateze zona cu probleme.

Este foarte important sa aveti grija si de pielea situata in jurul zonei „bolnave” care poate contine spori ai ciupercilor. Si pentru o vindecare completa, dar si pentru impiedicarea recidivarii, tratamentul trebuie prelungit mai multe saptamani dupa disparitia semnelor de boala.

De asemenea, spalarea picioarelor zilnic, purtarea unei incaltaminte de calitate si a sosetelor de bumbac sunt mai mult decat necesare. Retineti ca este foarte important sa va uscati picioarele cu un prosop curat de fiecare data cand va spalati, deoarece umiditatea favorizeaza proliferarea ciupercilor.

In cazul in care va doare unghia din jurul degetelor unde ciuperca s-a instalat este bine sa mergeti la un medic dermatolog . Acesta poate stabili daca afectiunea se poate trata medicamentos sau daca este necesara interventia chirurgicala de indepartare a unghiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare