Boli

#febra de fan #control #polen #alergie

Control alergologic, pentru a anticipa febra de fan

Ti se intampla ca in fiecare primavara, vara si toamna sa te confrunti cu iritatii la nivelul ochilor, nasului, gurii si implicit gatului, care se manifesta sub forma unor mancarimi , stranuturi, lacrimari etc?

 

In mod clar sunt simptomele unei alergii! Pentru a trata aceste probleme este indicat ca unul dintre controalele medicale pe care trebuie sa le faci anual sa fie cel alergologic. Medicul iti va pune intrebari despre modul in care reactionezi la anumite substante, pentru ca anumiti alergeni sunt usor de identificat. Daca va inrositi si incepeti sa stranutati de fiecare data cand va apropiati de o pisica, nu iti trebuie prea multa imaginatie pentru a pune un diagnostic.

Insa, pentru a depista alte alergii este nevoie de identificarea alergenului. Pentru a face acest lucru, exista mai multe tipuri de teste.

Testul cel mai des intalnit consta in contactul cu alergenul care se face prin injectii minuscule efectuate persoanei in cauza. Reactia survine in cateva minute, sub forma unei umflaturi , mai mica sau mai mare, dupa caz. Pot fi identificati zeci de alergeni de la produse alimentare, la praf, pana la acarieni sau par de animale.

Anumiti alergeni de contact, mai precis declansati in momentul in care alergenul intra in contact cu pielea pot fi detectati cu ajutorul unor plasturi. Astfel, alergenul se introduce intr-o cantitate redusa pe un plasture si este purtat mai multe ore si chiar zile, urmand sa declanseze o reactie cutanata.

Odata elementele perturbatoare identificate, medicul va putea sa stabileasca un tratament adecvat. Daca este vorba de rinita alergica , frecvent intalnita, este cazul sa mergeti de acum inainte din timp la specialist. Daca asteptati cateva zile de primavara este deja prea tarziu pentru a mai face ceva in acest an...

Ce poti face daca deja nu te-ai prezentat la medic?

- Daca este posibil, stai acasa in zilele uscate, calde si mai ales cand bate vantul.

- Este recomandat sa renunti la activitatile sportive care te solicita prea mult.

- Incearca sa tii ferestrele pe timpul zilei inchise, in special dimineata si deschidele seara.

- Daca esti fumatoare, tine minte ca tutunul este un factor poluant important, care creste riscul de alergie.

- Nu este indicat sa iesi afara dupa ce a plouat. Concentratia de polen, in aceste cazuri, este mult mai ridicata. Insa, doar daca a plouat mult scade concentratia de polen.

- Spala-ti zilnic parul, pentru a indeparta eventualele granule de polen.

- Consuma alimente bogate in cobalt si mangan: cereale, legume si fructe uscate, peste, soia, ciuperci, usturoi, ceapa, ridichi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare