Boli

#diabet # afectiuni cardiovasculare # apnee #insomnie #disfunctii sexuale #lipsa somnului

Cinci motive pentru care ar trebui sa dormi intre 7 si 9 ore pe noapte

Atunci cand nu dormi cum trebuie intr-o noapte, simptomele nu sunt dintre cele mai dramatice. Lipsa concentrarii in anumite perioade ale zilei, o mica durere de cap si o stare generala de oboseala sunt cateva dintre ele. Insa atunci cand lipsa somnului suficient devine o constanta, apar si problemele majore de sanatate si functionare in parametri normali.

Potrivit unui studiu citat de everydayhealth.com, disfunctiile sexuale, bolile psihice sau diabetul sunt cateva dintre problemele cu care te poti confrunta daca dormi putin. Iata cinci motive pentru care ar trebui sa te odihnesti intre 7 si 9 ore in fiecare noapte.

1 Diabetul

Numarul mic de ore de somn ar putea fi legat de numarul mare de diabetici. "Cercetarile noastre arata ca mai putine ore de somn au efecte mai importante asupra metabolismului decat se credea pana acum", a decalrat Esther Donga, director la Leiden University Medical Center, din Olanda, potrivit Reuters. De fapt, studiile au aratat ca persoanele care sufera de insomnie au riscul de pana la trei ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip II, daca aceasta tulburare se intinde pe mai mult de un an, iar numarul de ore de somn este mai mic de cinci.

2 Probleme psihice

Lipsa somnului poate provoca instalarea depresiei, anxietatii si afecteaza memoria. Atunci cand nu esti odihnit suficient, starea ta de spirit nu este una placuta, fiind tot timpul iritat, mereu in conflict cu celelalte persoane si avand o stare generala proasta. Persoanele insomniace prezinta riscul de a cadea in depresie de patru ori mai ridicat decat cele care dorm intre 7 si 9 ore pe noapte.

3 Boli de inima

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Harvard, lipsa somnului creste riscul de afectiuni cardiovasculare. De vina sunt trigliceridele, hipertensiunea arteriala si nivelul ridicat al colesterolului in sange.

4 Probleme de respiratie

Un somn problematic duce la aparitia apneei. Este vorba despre afectiunea prin care respiratia se opreste repetat, timp de pana la 20 de secunde sau chiar mai mult. Intr-o singura ora de somn, respiratia se poate opri chiar si de 30 de ori. Apneea poate duce la alte afectiuni precum depresia, hipertensiunea sau diabetul.

5 Disfunctii sexuale

Privarea organismului de somn poate afecta inclusiv viata sexuala a celor in cauza. Faptul ca nu esti suficient de odihnit te face sa ai un libidou scazut, Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Mount Sinai Medical Center din New York, barbatii care sufera de apnee obstructiva sunt de doua ori mai predispusi impotentei decat ceilalti.

Sursa foto: steadyhealth.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului