Boli

#melanom #alunite #cancer cutanat #control alunite

Melanomul: simptome pe care nu trebuie sa le neglijezi

Melanomul este o forma de cancer cutanat care se formeaza in celulele producatoare de pigment, denumite melanocite, care cresc necontrolat si invadeaza, in mod agresiv, tesuturile din jur. Diagnosticat in faze incipiente, localizat doar la nivelul pielii, melanomul poate fi tratat si vindecat. In stadiile avansate, se poate raspandi prin sange sau prin limfa la alte organe sau la oase.

Diagnosticarea melanomului

Pentru diagnosticarea melanomului in faze incipiente trebuie acordata o atentie deosebita criteriilor ABCD, stabilite de Societatea Americana a Cancerului de Piele. Asadar, orice persoana trebuie sa consulte medicul dermatolog atunci cand o alunita devine asimetrica (A), are margini neregulate (B), este pigmentata neuniform (C), creste in diametru (D) si, in plus, evolueaza foarte repede. Oricare dintre aceste criterii reprezinta semne de ingrijorare si nu trebuie ignorate.

Melanomul se poate dezvolta in orice zona a corpului, insa, cel mai frecvent, apare la nivelul toracelui atat la barbati, cat si la femei. In cazul femeilor, melanomul poate aparea si pe membrele inferioare. Desi mai rar, melanomul se dezvolta pe talpi, palme ori la nivelul membranelor mucoase.

Factorii care cresc riscul de melanom

Exista anumiti factori care pot duce la dezvoltarea melanomului. Printre acestia se numara pielea alba, ochii de culoare deschisa, o istorie de expunere intensa la soare, in special in copilarie, peste 100 de alunite, alunite mari, cu forme neregulate si ciudate, cazuri de melanom in familie (parinti, frati, surori, copii).

Cel mai bun mod de a afla care este nivelul riscului de a dezvolta cancer de piele este sa mergi la medicul dermatolog care va efectua o examinare completa. Nu intotdeauna alunitele atipice sunt si cancerigene, insa, daca ai asemenea alunite, medicul va efectua o biopsie in urma careia va stabili daca exista motive de ingrijoare sau nu. In cazul in care ai foarte multe alunite sau alunitele au forme ciudate este recomandat sa faci un control o data la sase luni.

In plus, expunerea la soare este unul dintre cei mai importanti factori care pot creste riscul de melanom. Medicii dermatologi recomanda expunerea cu atentie la soare si folosirea cremelor cu factor de protectie marit.

Diagnostic gresit, melanom avansat

Erin Youngerberg a mers in 2009, pe cand avea 32 de ani, la medic, intrucat ii aparuse o alunita atipica. In acel moment, i s-a spus ca nu exista motive de ingrijorare. Un an mai tarziu, femeia a fost diagnosticata cu cancer de piele in stadiu IV. Asadar, cancerul s-a raspandit la plamani, unde a avut 12 tumori. Pentru a indeparta doua dintre acestea, medicii au fost nevoiti sa ii indeparteze o buna parte din plamanul stang. Vestea buna a fost ca celelalte zece tumori au disparut. Medicii numesc acest fenomen remisie spontana, noteaza everydayhealth.com.

La un an distanta, cancerul s-a raspandit din nou, de data aceasta la nivelul intestinelor, si femeia a fost operata. Sfatul lui Erin pentru toate femeile este sa ceara mereu si o a doua opinie, intrucat, de multe ori, si medicii se pot insela, chiar daca au cele mai bune intentii.

Sursa foto: personalinjuryclaimsassist.co.uk/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare