Boli

#caravana sanatatea vine la tine #controale medicale #romani #boli cronice

Cifre ingrijoratoare: 3 din 4 persoane au colesterolul marit, iar 1 din 3 nu stie ca sufera de diabet

Caravana „Sanatatea vine la tine”, proiect al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, cu focus pe boli cardiovasculare, diabet si obezitate, a oferit posibilitatea unor controale si analize medicale gratuite, in perioada aprilie-iunie, unui numar de 1258 de persoane din mediul rural.

Caravana a ajuns in noua saptamani, in sapte judete, in opt localitati care se confrunta cu acces dificil la servicii medicale, aflate la cel putin 20 de km de cel mai apropiat spital. Echipa caravanei a facut trei vizite in fiecare localitate: o zi pentru recoltare de sange si, la o saptamana distanta, echipele medicale care au inclus medic diabetolog si medic cardiolog au revenit in localitati.

Judetele si localitatile vizitate sunt Hunedoara: Criscior, Prahova: Gherghita si Starchiojd, Galati: Ghidigeni, Olt: Sarbii Magura, Brasov: Holbav, Vaslui: Vinderei Braila: Surdila Greci.

Analize efectuate au fost: glicemia (la fata locului si in laborator), hemoglobina glicata (la fata locului si in laborator), analize de sange (hemograma, profil lipidic), colesterolul total (la fata locului si in laborator), indice de masa corporala, testul Michigan (pentru complicatiile diabetului), EKG si risc cardiovascular, test de vedere la distanta cu dispozitivul QuickSee.

Echipa de medici, asistente medicale, elevi ai opt scoli post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigatii, ci au oferit si educatie medicala despre preventia in boli cardiovasculare  si controlul diabetului, au explicat si impartit brosuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare, alimentatie sanatoasa, dislipidemie, podiatrie si sanatatea ochilor, au dat sfaturi despre nutritie si schimbarea stilului de viata si au incurajat persoanele prezente sa discute cu medicii de familie despre problemele de sanatate descoperite.

Rezultatele sunt ingrijoratoare:

  • Au beneficiat de controale medicale si analize gratuite 1258 persoane. 72% au fost persoane peste 50 de ani, 69% au fost femei.
  • 75% aveau valori crescute ale LDL-colesterol, ceea ce inseamna risc crescut pentru BCV (infarct miocardic, AVC etc.)
  • Doar 19% dintre cei cu hipercolesterolemie stiau ca au colesterolul mare (valoare peste 200). 91% dintre acestia urmau deja un tratament pentru scaderea nivelului de colesterol.
  • 20% au valori crescute si la LDL-colesterol, si la trigliceride.
  • 57% au risc crescut si foarte inalt de boli cardiovasculare (cf. Heart Score).
  • La EKG, 98 persoane au fost depistate cu tulburari de ritm cardiac, 116 au aveau afectiuni ischemice. 28% dintre pacienti au primit recomandare de consult suplimentar cardiologic.
  • 1 din 3 persoane nu stie ca sufera de diabet. 150 de persoane au declarat la intrarea in spatiul de testari ca stiu ca au diabet si alte 60 persoane au aflat in aceasta caravana ca e foarte probabil sa aiba diabet (cf. valorilor glicemiilor si glicatelor si evaluarii facute de medicul diabetolog). Ceea ce inseamna ca aproape o persoana din trei cu diabet nu stia ca sufera de aceasta afectiune.
  • 173 persoane au primit recomandare de control suplimentar la diabet.
  • Conform valorilor glicatelor de la toti pacientii, 29.40% persoane au prediabet si 14.05% persoane au diabet. 29 persoane aveau valori ale glicatei peste 9 (adica glicemii in medie peste 210).
  • Dintre persoanele cu diabet, mai mult de 36% aveau risc mediu si mare de neuropatie diabetica (Testul Michigan)
  • 3 din 4 oameni sunt supraponderali sau sufera de obezitate (74.73%). Important de remarcat, la intrarea in spatiul de testari, doar 4 persoane au declarat sa sufera de obezitate.
  • 71% dintre cei supraponderali sau cu obezitate nu au vorbit niciodata cu medicul de familie despre greutatea lor.
  • 31% dintre persoanele testate au modificari ale hemogramei care necesita consult de specialitate.
  • 5% dintre participantii la caravana au analize care sugereaza probleme de functionare a rinichilor, jumatate au cel putin un factor de risc pentru boala cronica de rinichi, iar aproximativ 1 din 5 dintre pacientii cu hipertensiune arteriala si diabet zaharat au primit recomandare de investigatii suplimentare pentru boala cronica de rinichi. Boala cronica de rinichi este o afectiune grava, progresiva si complexa, care la nivel global reprezinta  a zecea cauza de mortalitate in 2022. Categoriile de pacienti cu risc crescut pentru boala cronica de rinichi includ: pacientii cu diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare.
  • Boala venoasa cronica: Pe 2 din 3 ii dor picioarele, la 45% dintre ei li se umfla picioarele seara, iar 40% au varice. 74% au alte simptome precum amorteala, furnicaturi, senzatie de greutate, intepaturi, neliniste, tremur, carcei, picioare reci, dureri in talpa.

 

75% dintre oamenii care au venit in caravana au colesterolul crescut. 75% sunt supraponderali sau obezi. 43% au diabet sau prediabet si o persoana din trei cu diabet nu stie ca sufera de aceasta afectiune. Aceste cifre arata clar ca Romania rurala sufera de boli cronice. Iar unele dintre ele se numesc Subdiagnosticare cronica, Lipsa reevaluarilor ulterioare inceperii unui tratament, Lipsa seriozitatii cu care luam tratamentul prescris de medic, Automedicatia. Sunt toate semnale de alarma pentru noi toti: pacienti, medici, autoritati. Trebuie sa avem grija de cei in varsta de la sate, daca nu din alt motiv, macar pentru ca e posibil ca in cativa ani sa fim noi in locul lor.” spune Cezar Irimia, presedintele APCR.

„In urma analizei rezultatelor caravanei din mediul rural, se pot sesiza deficiente importante privind nivelul de accesibilitate la serviciile medicale, precum si lipsa de informare in ceea ce priveste educatia medicala. Faptul ca bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, fiind responsabile de peste 18.6 milioane de decese in fiecare an este deja bine-cunoscut. In Romania, cele mai recente date arata ca aproximativ 60% din decesele totale sunt atribuite bolilor cardiovasculare. Datele statistice obtinute la finalul editiei din anul acesta a caravanei pe esantionul analizat este alarmant, 57% dintre persoane aflandu-se fie la risc crescut si foarte crescut de a face boli cardiovasculare in urmatorii 10 ani. Aceste cifre sunt extrem de ingrijoratoare daca incercam sa comparam rezultatele primei editii ce ne aratau ca 45% din populatia evaluata se regasea la un risc inalt sau foarte inalt de boala cardiovasculara. Si datele legate de factorii de risc majori ai bolilor cardiovasculare, diabetul si obezitatea, sunt la fel de ingrijoratoare. Avem foarte multe de facut pentru a reduce aceste procente si este esential sa continuam demersurile de testare si educare a populatiei si in alte regiuni ale tarii pentru a putea configura o harta a riscului cardiovascular in Romania. Acest proiect centrat pe pacient si pe nevoile lui subliniaza nevoia imediata de solutionare a problemelor legate de accesibilitatea la serviciile medicale, precum si cele ce tin de educatia medicala. Este important sa dam viata anilor!” spune dr. Stefan Busnatu, medic cardiolog, Prodecan la Facultatea de Medicina U. M. F.  "Carol Davila".

Una din zece persoane din Romania are diabet zaharat sau prediabet, cifrele fiind in crestere de la un an la altul. Zona de preventie a bolilor cronice este tinta terapeutica pe care medicii diabetologi incearca sa o atinga, insa accesul persoanelor, in special al celor din zona rurala, la serviciile medicale de specialitate este ingreunat de foarte multe aspecte. Cand vorbim despre Romania secolului XXI, ne este greu sa ne imaginam ca o persoana nu a facut niciodata analize de laborator sau nu a vazut alt medic, in afara medicului de familie. Caravana „Sanatatea vine la tine” face posibil accesul persoanelor din zona rurala la serviciile medicale de specialitate si ridica totodata un semnal de alarma in ceea ce priveste incidenta bolilor cronice.” spune dr. Anca Roman, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, participanta la caravana.

Perceputa de romani ca un semn de prosperitate, obezitatea este o boala cronica, de cauze multiple, care reapare si are complicatii majore metabolice, osteoarticulare si psihosociale. Tratamentul de baza este stilul de viata sanatos, pentru toata viata. Este rolul nostru, al medicilor, sa declansam aceasta schimbare culturala a poporului roman, prin care obezitatea sa fie perceputa ca boala. Stilul de viata sanatos trebuie sa fie elementul cheie in strategiile politicilor de sanatate.” spune dr. Anca Hancu, presedinte Asociatia medicala de preventie prin stil de viata sanatos, coordonator Centrul de medicina stilului de viata Better me by MedLife.

Rezultatele sunt covarsitoare. Ne arata varful aisbergului. Pentru ca aceasta caravana poate aduce viata doar pe-acolo pe unde trece. Pentru ca da, a depista hipertensiunea arteriala, tulburarile de ritm cardiac, dislipidemia, diabetul etc. nu inseamna doar ca a crescut numarul de pacienti diagnosticati cu aceste boli, inseamna, dincolo de cifre, ca ai dat sansa la o viata mai lunga si de o mai buna calitate unor oameni care altfel erau sortiti mortii premature. Dar nevoile sunt la nivelul intregii tari. Este imperios sa ne asiguram ca serviciile de preventie din noul contract cadru se pot face in mod real si ca populatia le acceseaza.” spune dr. Daciana Toma, vicepresedinta SNMF.

„Campania din 2023 a fost deosebita pentru mine, am investit foarte multa energie, am participat la 5 weekenduri din 8 si cred ca am consultat aproape 1000 de pacienti. Despre cifrele alarmante pe care le-au prezentat colegii mei sunt multe de spus, dar as vrea sa subliniez inca o data importanta educatiei sanitare, a igienei, a alimentatiei, a medicatiei, a afectiunilor preexistente si complicatiilor, care se poate initia cu pionul principal in localitati si anume medicul de familie, urmand apoi asistentul medical, farmacistul, asistentul de farmacie si, de ce nu, cu profesori sau invatatori. In aceasta caravana, in satul Ghidigeni, Galati, a fost prima oara cand medicul de familie, care era si nou venit in localitate (poate si asta a contat) a fost alaturi de noi si pe mine una m-a bucurat foarte mult. As vrea sa mai atrag atentia asupra unui lucru, este vorba despre moartea cardiaca subita intalnita la rude de gradul 1 la varsta tanara sau chiar frati gemeni. Este important ca medicii de familie sa semnaleze aceste cazuri si sa indrume familiile care au istoric de moarte cardiaca subita spre consult cardiologic de specialitate.” spune dr. Anca Briceag, medic rezident cardiolog, participanta la caravana.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare