Boli

#urgente stomatologice #urgente #stomatologie

Cele mai comune tipuri de urgente stomatologice

Manifestate prin lezarea dintilor, maselelor si/sau structurii de sustinere ale acestora – gingie, limba, buze sau obraji – tipurile de urgente stomatologice sunt numeroase si necesita o ingrijire rapida, pentru ca pot evolua cauzand probleme severe. Cele mai multe se manifesta prin dureri – ale dintilor si/sau maxilarelor, la masticatie, la rece/cald. Alte simptome includ umflarea gingiilor, a fetei, fracturile dentare, sangerari, dezlipirea coroanei, ulceratiile orale si mobilitatea dintilor. In cazul unor urgente stomatologice, clinica PlazaDent.ro va poate oferi serviciile necesare.

In practica medicala de specialitate, urgentele medicale stomatologice pot fi incadrate in trei categorii mari: chirurgicale, parodontale si dentare.

Urgente stomatologice chirurgicale

Astfel de urgente includ:

Abcesele dentare care, prin faptul ca pot afecta si zonele invecinate, determina inflamatiile anumitor zone ale fetei:

  • abcesul submandibular: provocat de adenitele supurate, de procese infectioase manifestate in spatii cu care comunica sau anumite procese septice care afecteaza molarii inferiori;
  • abcesul sublingual: provocat de litiaza suprainfectata a canalului Warthon, anumiti corpi straini care ajung in planseu si de catre infectii odonto-parodontale care pot sa afecteze incisivii, premolarii si molarii inferiori;
  • abces palatinal: apare pe bolta palatina si este cauzat, de cele mai multe ori, de infectia unei radacini dentare – ale premolarilor sau molarilor superiori, de exemplu.

Pericoronaritele cauzate de eruptia molarului de minte sunt alte cauze din care unele persoane ajung la o clinica stomatologica in regim de urgenta. Dincolo de faptul ca determina dureri la nivelul molarului de minte, pericoronaritele se manifesta prin inrosirea si inflamarea gingiei, dureri cand se deschide gura, secretii purulente la nivelul mucoasei pe care a afectat-o.

Traumatismele dentare sunt, de asemenea, tipuri de urgente in cazul carora medicul stomatolog trebuie sa intervina cat mai rapid. In categoria traumatismelor dentare sunt incluse contuziile, avulsiile, luxatiile dentare.

Nu in ultimul rand, alveolita, o afectiune caracterizata de inflamarea peretilor alveolari si a mucoasei acestora, apare atunci cand tesuturile de sustinere ale dintilor sunt traumatizate serios. Poate fi o consecinta grava a unui chiuretaj alveolar ineficient realizat, in urma procesului ramanand resturi dentare sau osoasa.

Urgente parodontale

Aceasta categorie include urgentele manifestate prin:

  • sangerari din abundenta in cavitatea orala;
  • inflamarea gingiilor;
  • mobilitate accentuata a dintilor;
  • gingivo-stomatita ulcero necrotica care poate fi provocata de obturatii impropriu realizate, tartru sau lucrari protetice necorespunzator adaptate. Se manifesta prin dureri puternice, sangerari ale gingiilor, inflamatii ale mucoaselor si gust metalic;
  • abces parodontal (marginal) care se manifesta, de regula, prin tumefactii moi cu mucoasa lucioasa, colorata rosu inchis. In numeroase cazuri, abcesul marginal se dezvolta langa dinti neafectati de carii.

Urgente dentare

Nu in ultimul rand, persoanele care ajung la specialist in cel mai scurt timp se confrunta cu probleme care intra in categoria urgentelor dentare, manifestate prin:

  • dureri acute in timpul masticatiei;
  • dureri la cald sau la rece;
  • dureri la dulce;
  • fractura dentara.

Indiferent de tipul urgentei stomatologice cu care se confrunta persoana in cauza, recomandat este sa ajunga cat mai repede la stomatolog. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, solutia cea mai buna este clinica situata in apropierea locuintei, care poate fi localizata rapid pe Internet – printr-o cautare simpla, dar eficienta – clinica stomatologica sector 6, de exemplu.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului