Boli

#simptome sindrom burnout #sindromul burnout #burnout

Sindromul burnout, tot mai prezent in vietile noastre! Cum scapi de el

Sindromul burnout este tot mai prezent in vietile oamenilor. Acest sindrom este o consecinta a stilului de viata haotic si a suprasolicitarii la locul de munca. Oamenii lucreaza adesea multe ore peste program, la un nivel intens, uneori fara nicio pauza. Se intampla ca cei care lucreaza sa nu mai aiba viata personala, sa nu doarma suficient si sa nu se mai relaxeze. De aceea sindromul burnout este larg raspandit in toata lumea.

Ce simptome are sindromul burnout?

Simptomele lui tipice sunt legate de o oboseala cronica, ce uneori este confundata cu lipsa de interes. Se intampla ca oamenii sa para a fi neinteresati de munca, de ceea ce au de facut, sa para neracordati la situatia practica in care se afla. Alteori se intampla ca ei sa nu mai manance, sa nu mai poata sa doarma, sa fie stresati la serviciu si in afara lui. Sarcinile de lucru se pot duce la bun sfarsit, insa in unele cazuri alaturi de greseli frecvente, care, la randul lor, sunt sanctionate grav de catre angajator. Alteori, oamenii indeplinesc bine sarcinile insa cu defavoarea stresului acumulat excesiv in corp si minte. Atat corpul fizic, cat si partea emotionala si psihica sunt legate intr-un sistem care duce la epuizare pe toate planurile atunci cand stresul preia controlul. De fapt eficienta la locul de munca scade, apare furia legata de mersul la job, iar senzatia din corp este aceea de epuizare sau lipsa de energie pentru orice.

Cum poate sa fie combatut acest sindrom?

Odihna si grija de sine sunt cele doua variante sigure de a iesi din acest cerc de stres cronic nemanifestat corect si netinut sub control. De aceea a dormi minim opt ore pe noapte si a te relaxa sunt variante de scoatere din sistemul acesta. Insa cei mai multi oameni nu au aceste posibilitati la indemana, asadar trebuie ca ei sa reuseasca sa discute cu superiorii lor de la serviciu si sa faca astfel incat sa ajunga la o intelegere cu acestia.

Cum se poate aborda problema stresului excesiv cu sefii?

Intotdeauna sefii sunt direct interesati de a avea munca realizata cu putine resurse financiare platite si cu efort sustinut din partea angajatului subordonat. De aceea frica de a aborda o asemenea problema poate sa apara pentru unii dintre oameni. Una dintre variante este aceea a scutirii sau concediului medical pe baza unei fise date de medic, iar o alta varianta este aceea a discutiei libere in care sa fie explicate efectele negative asupra productivitatii muncii in aceasta situatie. Un bun angajator va cantari efectele nedorite si va decide sa reduca numarul de activitati sau de ore peste program.

Stil de viata

In realitate implicarea emotionala in munca depusa si stilul de viata schimbat pot sa reduca extrem stresul existent. De aceea vacantele, alimentatia corecta, care sa cuprinda nutrientii necesari organismului, sportul, meditatia sau plimbarile pot sa fie adjuvanti in procesul propus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare