Boli

#ce este amprenta dentara #ampreta dentara

Ce este amprenta dentara?

In stomatologie, amprenta dentara joaca un rol deosebit in intelegerea structurii dintilor, gingiilor si maxilarelor. Aceasta procedura ofera o replica tridimensionala si precisa a gurii, permitand efectuarea lucrarilor dentare chiar si in absenta pacientului.

Amprenta dentara faciliteaza realizarea unui tratament corect pentru pacient, cum ar fi in cazul optarii pentru un implant dentar sau o coroana dentara traditionala. Prelevarea amprentelor dentare se poate face in diverse moduri, tinand cont de nevoile pacientului.

Iata, asadar, ce trebuie sa stii despre acest instrument.

Ce tipuri de amprente dentare exista?

Pentru realizarea unei replici a cavitatii orale a pacientului, medicul stomatolog poate folosi:

  • Amprenta dentara traditionala  - presupune utilizarea unui material asemanator unui chit, introdus intr-o tavita de plastic sau metal, sub forma de U. Aceasta tavita va fi asezata peste dinti. Dupa un 1-2 minute, materialul se va intari, motiv pentru care stomatologul va indeparta tavita si materialul din cavitatea bucala. Amprenta dentara formata va fi trimisa la un laborator, unde tehnicianul de tehnica dentara va proiecta si va realiza lucrarile de dentitie, pe care medicul stomatolog le va implementa.
  • Amprenta dentara digitala – multe cabinete stomatologice, printre care si Dental Elite, au acum posibilitatea sa preia amprente dentare in mod digital. Folosind un scanner intraoral, care previne orice disconfort, medicii stomatolog pot captura mii de cadre ale dintilor si gingiilor pacientilor. Imaginile sunt preluate pe ecranul unui calculator, iar o aplicatie speciala creeaza o reprezentare digitala tridimensionala a arcadelor. Fisierele foto vor fi livrate laboratorului de tehnica dentara. Spre deosebire de cele traditionale, amprentele digitale prezinta numeroase avantaje, cele mai importante fiind faptul ca este o alternativa mai putin intruziva si permite realizarea rapida a unei replici exacte.

Cand sunt utile amprentele dentare?

Amprentele dentare sunt folosite in cazul urmatoarelor tratamente:

  • Coroane si punti dentare
  • Implanturi dentare
  • Proteza dentara
  • Fatete dentare
  • Aparate ortodontice
  • Gutiere pentru bruxism
  • Gutiere personalizate pentru albirea dintilor

Concluzii

In stomatologie, obtinerea unui nivel superior de confort atat pentru pacient, cat si pentru medicul stomatolog sunt printre principalele obiective urmarite la tratamentele propuse. Din acest motiv, eficienta instrumentelor utilizate in tratamente (cum este si cazul amprentei dentare) devine un element cheie in abordarea unor tratamente cat mai exacte si lipsite de riscuri.

In prezent, una dintre solutiile care faciliteaza obtinerea unor rezultate precise ramane amprenta dentara digitala. La Dental Elite, ai posibilitatea de a beneficia de amprenta digitala in cadrul tratamentelor stomatologice, adaptate nevoilor si dorintelor tale, pentru a te bucura de o experienta perfecta pe parcursul tratamentului si de rezultate de lunga durata.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare