Boli

#efecte asupra somnului #nopti caniculare #somn linistit #canicula

Ce efecte are canicula asupra somnului: cum sa dormi bine in noptile toride de vara

Noptile cu temperaturi tropicale, cu care ne confruntam de cateva zile, si care vor deveni mai intense in aceasta saptamana, reprezenta o provocare pentru somn. Canicula si temperaturile ridicate afecteaza calitatea somnului si te pot face sa te trezesti obosit si fara energie. Este important sa intelegi cum poate influenta canicula somnul si sa iei masuri pentru a te asigura ca dormi bine in noptile toride.

Somul odihnitor in noptile toride poate fi o provocare, dar prin respectarea urmatoarelor sfaturi, vei putea sa imbunatatesti calitatea somnului si sa te bucuri de un somn odihnitor. 

Cum iti afecteaza canicula somnul?

Caldura excesiva poate afecta somnul in mai multe moduri:

  • Dificultati in a adormi. Temperaturile ridicate pot face ca adormirea sa fie mai dificila, deoarece corpul nostru are nevoie de o temperatura mai rece pentru a se relaxa si a trece in stadiul de somn.
  • Somn fragmentat. Cand suntem expusi la caldura, suntem mai susceptibili sa ne trezim pe parcursul noptii, ceea ce duce la un somn fragmentat si mai putin odihnitor.
  • Transpiratia excesiva. Canicula poate provoca transpiratie excesiva, ceea ce poate duce la disconfort si ne face sa ne trezim in timpul noptii.
  • Insomnie de vara. Unii oameni pot experimenta insomnie de vara, o conditie in care somnul este afectat de temperaturile ridicate si de lumina naturala prelungita.

Cum sa dormi bine in noptile toride?

  • Pastreaza camera racoroasa. Asigura-te ca dormitorul este bine ventilat si racoros. Poti utiliza un ventilator sau un aparat de aer conditionat pentru a mentine temperatura confortabila.
  • Opteaza pentru lenjerii de pat din materiale naturale. Alege lenjerii de pat din bumbac sau alte materiale naturale, care permit pielii sa respire si sa se racoreasca.
  • Foloseste un prosop racoros. Inainte de a merge la culcare, poti umezi un prosop cu apa rece, pe care sa-l aplici pe corp pentru a te racori. 
  • Racoreste-te cu un dus. Un dus rece inainte de culcare poate ajuta la scaderea temperaturii corpului si la relaxare, pregatindu-te pentru un somn odihnitor.
  • Bea lichide in mod corespunzator. Hidratarea este importanta, dar incearca sa bei lichide cu o ora sau doua inainte de culcare pentru a evita trezirea frecventa sau pentru a merge la baie.
  • Redu expunerea la soare. Incearca sa reduci expunerea la soare in timpul zilei, mai ales in orele de varf, pentru a evita supraincalzirea organismului si pentru a te pregati pentru o noapte linistita de somn.
  • Creeaza un mediu linistit si intunecat. Asigura-te ca dormitorul este intunecat si linistit pentru a promova un somn odihnitor.
  • Evita exercitiile fizice intense inainte de culcare. Exercitiile fizice intense inainte de culcare pot creste temperatura corpului, ceea ce poate afecta adormirea. In schimb, opteaza pentru activitati relaxante, cum ar fi yoga sau meditatia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare