Astfel, carnea de porc, prepara incorect sau depozitata incorect (alaturi de alte alimente, cat este inca cruda), poate duce la imbolnaviri. Listerioza este una dintre cele mai frecvente, dar si cele mai riscante bacterii care se transmit prin carnea de porc. Aceasta este cu atat mai periculoasa in cazul gravidelor, deoarece poate duce la avort.
Cei care cumpara carne de porc din locuri neautorizate sau o prepara incorect, se supun unor riscuri uriase, sustine medicul Tudor Ciuhodaru.
"Romanii ocupa locuri fruntase in Europa, privind consumul de carne de porc. Daca ati consumat carne infectata este foarte important sa mergeti la spital, mai ales daca apare febra, tulburarile digestive sau respiratorii.
Din punct de vedere infectios, riscurile sunt foarte importante. In carnea de porc sunt foarte multe bacterii care pot provoca boli grave.
Trebuie respectate cu strictete normele de igiena, iar carnea trebuie preparata corect. Nu depozitati carnea cruda alaturi de alte alimente din frigider. Incercati sa consumati doar carne bine preparata termic. Este doar o solutie, desi nu intotdeauna rezolva problema. Sunt bacterii care rezista la temperaturi foarte mari.
Printre cele mai intalnite simptome sunt: diaree, dureri abdominale, dureri musculare sau fenomene neurologice si chiar decese. Printre cele mai comune simptome sunt starea de rau, scaderea apetitului, scaderea in greutate, iar in cele mai severe cazuri se poate ajunge la convulsii, atunci cand parazitul migreaza spre creier.
Cand vine vorba de gravide, listerioza poate duce la riscul de avort, de nastere prematura, lucruri care nu sunt de neglijat. Preventia este cea mai importanta in astfel de situatii.
Din punct de vedere alimentar, carnea de porc asigura jumatate din aportul necesar proteic in fiecare zi, 15% din cantitatea de fier si 15% din cantitatea de zinc", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru antena3.ro.