Boli

# remedii tuse #remedii #tuse

Care sunt cele mai bune remedii pentru tuse?

Tusea poate aparea din mai multe cauze. Cel mai adesea tusea este simptomul unei infectii respiratorii, cum ar fi raceala comuna sau gripa. Totusi, tusea poate aparea si in cazul altor afectiuni pulmonare, cum ar fi astmul bronsic sau boala pulmonara obstructiva cronica, frecventa in randul fumatorilor. De asemenea, persoanele cu boala de reflux gastroesofagian se pot confrunta cu tusea.

Tusea poate fi de doua tipuri: tuse productiva si tuse seaca. Medicamentele pentru tuse trateaza eficient tusea. Antitusivele sunt utilizate in tratamentul tusei seci, iar medicamentele expectorante trateaza tusea productiva. Insa ce facem cand nu avem la indemana medicamentele potrivite? Iata ce remedii sunt utile pentru ameliorarea tusei.

Lichide calde

Lichidele calde, insa nu fierbinti, ajuta foarte mult la calmarea iritatiei din gat, ceea ce amelioreaza tusea. Poti opta pentru supe sau ceaiuri. Alege ceaiuri din plante cu actiune calmanta, antivirala si antibacteriana, cum ar fi lemnul dulce, ghimbirul, nalba mare, musetelul, frunze de zmeur.

Mierea

Mierea are actiune emolienta, hidratanta, fiind un remediu eficient pentru tusea seaca, dar si pentru cea productiva. Mierea poate fi consumata ca atare, cu lingurita, sau poate fi adaugata intr-un ceai cald. Aceasta are un efect calmant mai ales in ceea ce priveste tusea din timpul noptii, atunci cand este administrata inainte de culcare. Mierea trebuie, insa, consumata cu precautie, in cazul persoanelor cu diabet zaharat.

Gargara cu apa salina

Gargara cu apa salina ajuta la ameliorarea tusei seci si productive, dar si a durerii de gat. Aceasta actioneaza prin scaderea inflamatiei din gat si prin reducerea mucusului. Amesteca o jumatate de lingurita de sare in 250 ml apa calduta si fa gargara cu amestecul, timp de 30 de secunde, apoi scuipa. Repeta de mai multe ori pe zi.

Modificarea dietei

In cazul in care tusea a aparut pe fondul bolii de reflux gastroesofagian, este nevoie de modificarea alimentatiei. Evita alcoolul, bauturile care contin cafeina (cafea, ceai verde, ceai negru, energizante), ciocolata, citricile, alimentele iuti, prajelile, alimentele procesate industrial, menta, rosiile si sosul de rosii, ceapa si usturoiul. Aceste alimente intensifica simptomatologia bolii de reflux.

Cimbru

Desi este utilizat mult mai des in bucatarie, cimbrul are si proprietati terapeutice. Acesta amelioreaza unele probleme digestive, dar este si un bun remediu pentru durerea in gat, tuse si infectii respiratorii, datorita proprietatilor antibacteriene, antivirale, antioxidante si antiinflamatoare. Poti apela la suplimente cu cimbru sub forma de sirop sau la ceaiul de cimbru. Amesteca 2 lingurite de cimbru uscat intr-o cana de apa fierbinte si lasa la infuzat 30 de minute.

Nalba mare

In cazul tusei uscate, nalba mare este un remediu excelent. Atunci cand este infuzata, nalba mare formeaza un lichid de consistenta unui mucilagiu, care ajuta la calmarea iritatiei din gat. Cu cat este lasata mai mult timp la infuzat, cu atat lichidul va deveni mai vascos. Nalba mare poate fi administrata si sub forma de sirop, pe care il poti gasi in magazinele naturiste.

Hidratare

Hidrateaza-te optim, pentru a fluidifica secretiile si pentru a favoriza eliminarea acestora. Bea 2-3 litri de lichide, atunci cand suferi de o infectie respiratorie. De asemenea, consuma alimente bogate in apa, cum ar fi supele, ceaiurile, ciorbele, fructele si legumele.

Ghimbir

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ghimbirul este un alt remediu eficient pentru ameliorarea tusei, in special a celei astmatice sau seci. Acesta poate fi adaugat in limonada sau poate fi preparat prin infuzie. De asemenea, se poate opta pentru suplimente cu ghimbir.

Inhalatii cu aburi

Inhalatiile cu aburi ajuta la umidifierea cailor respiratorii, favorizeaza eliminarea mucusului si amelioreaza tusea. Inhalatiile cu aburi pot fi realizate in mai multe feluri. Poti sta 10-15 minute in aburii din dus sau iti poti tine fata deasupra unui recipient cu apa fierbinte, avand un prosop deasupra capului, timp de 5-10 minute. In apa se pot adauga cateva picaturi de uleiuri esentiale care amelioreaza respiratia si tusea, cum ar fi uleiul de menta, de cimbru, de eucalipt sau de rozmarin. Ca alternativa, poti utiliza un difuzor de aromaterapie pentru difuzarea acestor uleiuri.

Umidificarea aerului

Folosirea unui umidificator, mai ales pe timpul noptii, te poate ajuta sa combati tusea persistenta. Umdificatorul este un dispozitiv care raspandeste in aer vapori de apa, crescand umiditatea din incapere. Aerul uscat din casa poate agrava tusea, iar temperaturile ridicate din casa favorizeaza aerul uscat. Asadar, mentine o temperatura de 18-20 de grade in locuinta!

In concluzie, exista numeroase remedii la indemana la care poti apela pentru ameliorarea tusei acasa. Poti utiliza remediile chiar daca iei medicamente pentru tuse, pentru a spori efectul acestora.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-de-protec-ie-protector-4114713/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare