Boli

#suplimente diabetici #diabetici #suplimente #alimente #diabet

Alimente si suplimente recomandate diabeticilor

Diabetul este o afectiune cronica care poate afecta de-a lungul timpului inima, vasele sangvine, ochii, nervii si multe altele putand cauza complicatii severe si chiar deces.

Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatii [1], aproximativ 422 milioane de persoane sufera de diabet la nivel global, prevalenta acestei afectiuni fiind intr-o continua crestere.

Avand in vedere severitatea bolii, este important ca persoanele diagnosticate cu diabet sa respecte cu strictete stilul de viata recomandat de catre medicii specialisti si sa efectueze schimbarile necesare, acolo unde este cazul.

Deoarece nu exista tratament curativ pentru aceasta afectiune, gestionarea nivelului de glucoza in sange se va realiza in mare parte prin dieta, exercitii fizice si mentinerea unei greutati normale dar si prin medicamente, in functie de caz.

In continuarea acestui articol ne vom axa pe alimentele si suplimentele recomandate de regula diabeticilor, asta deoarece dieta reprezinta un factor important in gestionarea acestei boli.

6 alimente si suplimente pentru diabetici

Chiar daca este indicat ca toate vitaminele si mineralele sa fie obtinute din alimente, exista insa si cazuri cand acestea pot fi obtinute doar prin suplimente alimentare pentru diabet.

Cu toate acestea, fiecare caz este diferit si din acest motiv este necesar un consult medical specializat, doar medicul putand recomanda planul de alimentatie si schimbarile necesare stilului de viata.

Acestea fiind spuse, este posibil ca medicul sa recomande printre altele si:

Afine

Afinele reprezinta o sursa bogata de fibre, vitamina C si flavonoide si reprezinta un aliment foarte bun pentru persoanele cu diabet.

Pe langa faptul ca acestea pot ajuta la stimularea sistemului imunitar si la combaterea infectiilor, afinele pot avea un efect si asupra colesterolului, putand ajuta la mentinerea sanatoasa a inimii si a arterelor.

Fasole

Deoarece diabeticii trebuie sa evite un numar mare de alimente bogate in amidon, fasolea poate reprezenta o alternativa buna, aceasta fiind bogata in fibre si proteine.

Mai mult decat atat, fasolea mai reprezinta si o sursa buna de vitamine si minerale cum ar fi fier, magneziu, potasiu si folat, aceasta din urma fiind o forma naturala a vitaminei B9.

Suplimente cu omega-3

Asa cum am mentionat mai sus, anumite vitamine si minerale pot fi obtinuite si prin suplimente, insa este necesara aprobarea medicului specialist pentru a nu creste peste normal nivelul acestora in organism.

Un studiu publicat in 2017 [2] a mentionat ca suplimentele cu omega-3 au putut creste sensibilitatea la insulina pentru unele persoane cu boli metabolice cum ar fi diabetul.

Nuci

Nucile pot reprezenta o alegere buna de gustare intre mese, acestea fiind bogate in fibre si in proteine.

Chiar daca nucile au un numar mare de calorii datorita nivelului ridicat de grasimi, acestea sunt insa grasimi mononesaturate, ele fiind considerate cel mai sanatos tip de grasimi alimentare.

Suplimente cu vitamina D

Nivelul mic de vitamina D este asociat atat cu insuficienta renala cat si cea cardiaca, ambele reprezentand in acelasi timp si complicatii ale diabetului.

Un studiu publicat in 2011 [3] care a analizat relatia dintre vitamina D si diabet a mentionat ca aceasta are un efect benefic asupra controlului diabetului, chiar daca mecanismul care sta la baza acestui fenomen nu este cunoscut inca.

Broccoli

O alta alternativa pentru cartofi, broccoli reprezinta o sursa bogata de vitamina C si fibre.

Mai mult decat atat, broccoli contine si betacaroten, un antioxidant care produce vitamina A, aceasta din urma ajutand la mentinerea sanatoasa a pielii, oaselor, dintilor si a ochilor.

Toate alimentele si suplimentele mentionate mai sus si multe altele pot fi introduse usor in dieta zilnica, oferind surse sigure de vitamine si minerale.

Cu toate acestea, adaugarea suplimentelor sau a alimentelor trebuie sa se realizeze numai cu aprobarea medicului specialist.

Referinte:

  1. Diabetes. World Health Organization, www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1.
  1. Gao, Huanqing, et al. “Fish Oil Supplementation and Insulin Sensitivity: a Systematic Review and Meta-Analysis.” Lipids in Health and Disease, BioMed Central, 3 July 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5496233/.
  1. Martin, Teresa, and R. Keith Campbell. “Vitamin D and Diabetes.” Diabetes Spectrum, American Diabetes Association, 1 May 2011, spectrum.diabetesjournals.org/content/24/2/113.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/spilled-bottle-of-yellow-capsule-pills-208518/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare